czech lifestyle blog

pondělí 31. května 2021

Ingredients / AHA kyseliny

Krásný den s dalším článkem o ingrediencích, které najdeme v kosmetice a které patří mezi mé nejoblíbenější. Dnes to bude o fantastických AHA kyselinách.

AHA kyseliny neboli alfa-hydroxykyseliny, se v přírodě vyskytují hlavně v ovoci, takže se jim často říká i ovocné. Najdete je také ale i v mléce. Sáhnout po nich může každý, kdo chce mlaději vypadající, jemnější a sjednocenější pleť. AHA kyseliny exfoliují nejsvrchnější vrstvy kůže, takže nově odhalená pleť je více "fresh", hladší bez struktury, více hydratovaná a časem i viditelně pevnější. Dokáží také zbavit pleť přebytečného mazu a dochází i k redukci akné. Využívají se při chemickém peelingu, ale AHA kyseliny najdete i v peelingách na domácí použití, maskách, krémech na pleť i tělo, tonerech a čistících gelech.

Mezi nejznámější a nejpoužívanější patří :
kyselina glykolová / glycolic acid
kyselina mléčná / lactic acid
kyselina jablečná / malic acid
kyselina citronová / citric acid
kyselina mandlová / mandelic acid

Kyselina glykolová
Patří mezi nejoblíbenější a nejpoužívanější AHA kyseliny a najdete ji v obrovském množství produktů. Je tak hojně používaný díky velkému množství prováděných testů a jeho vysoké účinnosti a výborným výsledkům s kterýmkoliv typem pleti a věkem. Co dělá kyselinu glykolovou tak výjimečnou je velikost jejích molekul a schopnost proniknout do všech vrstev nahromaděné staré kůže a odhalit tak lépe vypadající a zdravější pleť skrývající se pod ní. Také má přirozenou schopnost hydratovat pleť. Kyselina glykolová je také skvělým pomocníkem v boji proti škodě způsobené slunečním zářením - skvrnkám a jemným vráskám.

Kyselina mléčná
Dělá v podstatě to stejné jako kyselina glykolová, jen trochu pomaleji kvůli větší velikosti molekul, které tak o trochu hůře pronikají do vnější vrstvy pokožky. Ocení ji hlavně suchá pleť, ale je vhodná pro všechny typy. Udržuje pleť hydratovanou, sjednocuje tón pleti, stimuluje tvorbu kolagenu a redukuje výskyt jemných vrásek.

Kyselina jablečná
Jak název jasně napovídá, tato kyselina se získává z jablek a najdeme ho i v hruškách. Patří mezi jedny z nejjemnějších AHA kyselin a proto se hodí pro citlivější pleť, kterou by jiné silnější kyseliny mohly podráždit. Dermatologové si ho nemohou vynachválit hlavně pro jeho rozjasňující účinky, ale postará se i o ucpané póry, udržuje optimální pH pleti a pomáhá přitáhnout a udržovat v pleti vláhu, proto ho často najdete v hydratačních krémech.

Kyselina mandlová
Je pravděpodobně nejlepší volbou pro citlivou pleť díky tomu že její molekuly jsou největší ze všech zmíněných kyselin. Kyselina mandlová je také antibakteriální, díky čemuž brání rozvoji a růstu bakterií na pleti a může tak být skvělým bojovníkem proti akné. Reguluje tvorbu kožního mazu, obnovuje ochrannou kožní bariéru, vyhlazuje texturu pleti, exfoliuje, projasňuje a redukuje nadměrnou pigmentaci. 



produkty:

REN vyhlazující exfoliační sérum s AHA kyselinami. AHA kyseliny nemusíte používat pouze na obličej, skvělou službu totiž poskytnou i při používání na pokožku těla. Tento tělový krém / sérum pořádně nakopne exfoliační procesy pokožky a dokonale ji hydratuje. Pokud vás trápí kožní problém zvaný keratóza pilaris, tenhle produkt by vám měl pomoct. Produkt má svěží citrusovou vůni, rychle se vstřebává a pokožka je po něm při pravidelném používání znatelně jemnější a projasněná. 

Cosrx exfoliační esence pro pleť s hyperpigmentací. Tahle značka korejské kosmetiky se rychle zařadila mezi mé oblíbené a na vyzkoušení dalšího produktu jsem se těšila. Esence obsahuje 7 % kyselinu glykolovou. Ze začátku se doporučuje používat večer jen jednou týdně a pokud pleť nebude jevit žádné známky podráždění, můžete postupně navýšit na 2-3x týdně. Esence odstraňuje odumřelé kožní buňky, pomáhá čistit póry, sjednocuje tón a díky obsahu kyseliny hualuronové zároveň hydratuje.

KORIKA plátýnková maska s čistícím efektem. Plátýnkové masky od téhle značky patří mezi mé nejoblíbenější. Tato je určená především pro problematickou pleť. Obsahuje med, čajovníkový olej a komplex ovocných kyselin. Po použití je pleť rozzářená, vyčištěná, hydratovaná, černé tečky vyčištěné.  

Revolution Skincare Multi Acid hloubkově čistící peeling s AHA kyselinami. Můj první produkt od téhle značky, kterou mi doporučila kamarádka že je s ní moc spokojená. Hlavními efekty peelingu jsou - exfoliace, působí proti akné a černým tečkám, čistí póry, působí proti začervenání, vyhlazuje strukturu pleti, reguluje produkci kožního mazu, odhaluje zářivější a zdravější pleť. Obsahuje 30% koncentraci AHA kyselin a 1,5% BHA kyselin. Používá se jednou týdně a na pleti se nechává působit po dobu deseti minut. 

Článek vznikl ve spolupráci s eshopem Notino.cz, ale věřím, že víte, že mé názory nejsou na prodej a nikdy bych nedoporučila svým čtenářům něco, čemu stoprocentně nevěřím a s čím nejsem spokojená.

SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Moc děkuji za každý komentář!

Blogger Template Created by pipdig