czech lifestyle blog

středa 27. ledna 2016

Avocado toast | benefits+recipe

DSC02869

Ti z vás, kteří mě sledují na snapu nebo instagramu (@Veronikamrl) si určitě nemohli nevšimnout, jaké jídlo poslední dobou patří mezi mé nejoblíbenější. Avokádový toast! Mohla bych ho jíst na snídani, oběd i večeři (a občas to tak vážně dopadá). Je to na přípravu super rychlá dobrota a navíc avokádo je extra zdravé. Hned vám řeknu proč :) 

Ke správnému zdraví totiž nestačí pouze vyškrtnout z jídelníčku ty špatné tuky (trans mastné kyseliny-vznikají při úpravě rostlinného oleje na pevnější konzistenci -ztužené tuky- a jejich vliv na zdraví je velmi negativní, např.palmový olej) ale zároveň začít jíst více těch zdraví prospěšných. Avokádo (a nejen to, ale dále např.kokos, olivy, kešu oříšky, piniové oříšky,..) obsahuje omega 6 mastné kyseliny, které jsou skvělou podporou pro nervový systém, mozek, přispívají ke zdravé pleti a hlavně srdci, čistí tělo a posilují imunitní systém.

A jak si tedy avokádový toast ráda připravuji já?

Nedržím bezlepkovou dietu, ale bezlepkový chléb z Marks Spencer si momentálně kupuji hrozně ráda a z pečiva nejčastěji. Pro tělo je to fajn odlehčení :) Avokáda kupuji v Bille. Bohužel nikde je nemívají úplně zralá a i když na nich píšou "ready to eat", stejně pár dní musíte počkat, než budou akorát měkká. Čili vločky mám také ze MS, růžovou himalájskou sůl kupuji za pár korun v Country life (běžná stolní sůl, kterou najdete skoro v každé kuchyni a restauraci, bývá většinou vysoce rafinovaná a často s přidanými chemikáliemi. Naopak růžová himalájská sůl má pro naše zdraví velké benefity. Obsahuje totiž obrovské množství přírodních složek a minerálů, které jsou pro zdraví nezbytné - hořčík, draslík, železo, vápník, fosfor,..). Navrch můžete přidat ještě například vajíčko, chia semínka, rajče, červenou cibuli, kapku citronu a je hotovo :)

DSC03340

1. chleba rozkrojím na půlku a dám na chvíli opéct v topinkovači

DSC03341
DSC03342

2. avokádo také rozpůlím a nožem ho ještě ve slupce nakrájím na malé plátky

DSC03346

3. vidličkou nakrájené kousky vydloubnu a rozprostřu na chléb

DSC03352

4. přidám čili vločky a sůl

DSC03353
DSC03354

5. sním rychlostí blesku a jdu si udělat další

DSC03358

dobrou chuť!

DSC06675
DSC03255
DSC01879
SHARE:

15 komentářů

  1. Skvělý článek Veru! Sůl určitě vyzkouším a čili vločky taky, je to super nápad, díky za tipy :-)A kombinaci avokádo + vajíčko mám taky moc ráda, mohla bych to jíst pořád :-D

    OdpovědětVymazat
  2. V lidlu mívají celkem měkká :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tohle jídlo taky miluju ♥ a na ty chili vločky určitě kouknu.

    OdpovědětVymazat
  4. Mňam to všetko vyzerá neskutočne dobre !! :)

    My blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  5. Verunko, dekuji za článek. Hned bezim do Spencera pro chleb :-) mimochodem avokada kupuji take tam (i cenove to vyjde na stejno jako například v bille) a himalajskou sul doma používám uz nekolik let, je vazne super! Ivet (instagram ;))

    OdpovědětVymazat
  6. Avokádovú pomazanku milujem :)

    http://nicolland.blogspot.co.at

    OdpovědětVymazat
  7. To vypadá naprosto božsky! Já si dávám avokádo nejčastěji k vajíčkům, rajčátkům a cottage..určitě vyzkouším:)

    OdpovědětVymazat
  8. Avokádo je u nás doma súčasťou tradičných sobotných raňajok, ktoré si užívame ako sa len dá a občas ich pretiahneme aj do menšieho brunchu (neni sa kam ponáhľať) :)

    Patrik
    http://www.meshommes.com

    OdpovědětVymazat
  9. Mnam!:) Pro me momentalne s hummusem nejoblibenejsi a nejrychlejsi vecere:)

    http://theblackblondie.com/

    OdpovědětVymazat
  10. Avokádo zbožňuji :) ! Nejradši ho mám na žitném chlebu s lučinou a volským okem nebo nasladko - jako pěnu z avokáda,banánu,datlí a kakaa :) !

    http://runeatandtravel.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  11. Sním rychlostí blesku :D Nečekané, vážně pobavilo. Skvělý článek a děkuji za tip! :)

    OdpovědětVymazat
  12. Tak tvou lásku uplně chápu, protože jsem ten stejný případ :D taky nevydržím jen u 1 porce a avokádu můžu jíst několikrát denně, každý den v týdnu! Akorát teď je obtížnější najít ty správná avokáda :/ tak čekám, čekám, až budou v létě zase super a nebudou stát někdy až 40kč :-)

    my-innercare.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  13. Miluju avokado v teto kombinaci! Dik za super clanek ;)

    OdpovědětVymazat
  14. Tohle jidlo taky miluju! Zkus si dat na vajicko jeste platek mozzarelly a tu polit troskou oleje a posypat tim chillim. Mnam! :D

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za každý komentář!

Blogger Template Created by pipdig