czech lifestyle blog

středa 2. listopadu 2016

Lets get naked

1

Krásný den. Ať už se orientujete v ekologii a nebo ne, určitě víte, jakým obrovským problémem a zátěží jsou pro planetu plasty. Naštěstí se o životní prostředí začíná zajímat stále více z nás a objevil se i trend zvaný "zero waste". Na konci článku se s vámi podělím i o pár tipů na redukování odpadu.

"Dochází nám místo. Skládky nemají vhodné ovzduší pro správný rozklad, což způsobuje uvolňování metanu a tun skleníkových plynů ročně. V oceánech bude do roku 2050 více plastu než ryb. Ničíme planetu nadbytkem obalů."

V Lush si toto moc dobře uvědomují a proto do nabídky zařadili velké množství produktů (35%), které žádné balení vůbec nepotřebují. Všechny ostatní černé kelímky od balených produktů navíc můžete po vyprázdnění do Lush vrátit a oni z nich vyrobí nové (za pět uzavíratelných si můžete vybrat jednu čerstvou masku). Já bych vám dnes ráda ukázala několik těch "nahatých" produktů, které mám moc ráda. Místo za drahé obaly zde platíte jen za ty nejlepší ingredience, které příroda nabízí.

"Nahatost může ušetřit peníze, místo v kufru a snížit množství odpadu."

Kondicionér na vlasy The plumps jemně promnete v dlaních a nanésete na mokré vlasy. Stačí malé množství a vlasy jsou krásně jemné, velmi snadno se rozčesávají a příjemně voní po jalovci.
2

Rozpustná olejová maska Damaged, která je plná avokádového, olivového a mandlového oleje. Stačí zalít horkou vodou a pár minut míchat. Vzniklou masku pak nanést asi na 20 minut na vlasy, které po ní budou nádherně lesklé a rehydratované. Oleje jsou fakt pro vlasy naprostý zázrak :)
3

Tuhý tělový kondicionér King of skin. Ideální na podzim, kdy pokožka potřebuje extra výživu. Tahle vychytávka obsahuje banány, avokádo, ovesné mléko a několik druhů másel. Pro pořádnou dávku hydratace stačí nanést na mokrou kůži a opláchnout.
4

Peelingová leštící kostička Rub Rub Rub. Jemná mořská sůl, máslo illipe a sicilské citrony, kombinace, která vám zaručí provoněnou a skvěle vydrhnutou pokožku. Použít ho můžete i za sucha a teprve pak opláchnout.
5

Šampuk Lullaby. Šampuky vám vydrží až na desítky umytí a jsou skvělé na cestování, nezaberou skoro žádné místo. Tenhle obsahuje například heřmánek, levandulové silice, mleté mandle a ovesné mléko. Hodí se na všechny typy vlasů. Ty mé jsou po něm veelmi spokojené :)
6

A na závěr pár rad, jak i vy můžete omezit spotřebu plastu a celkového odpadu:

-Pořiďte si lahev z ekologicky vyráběného plastu (například Equa), kterou si naplníte doma a nemusíte pak během dne kupovat petky na jedno použití.
-Noste si do supermarketu vlastní tašky na nákup. Výběr je obrovský! Stejně tak můžete i igelitové sáčky na ovoce, zeleninu a pečivo nahradit těmi síťovými. A co když si koupíte nové tričko? Nevešlo by se vám do kabelky, batohu nebo nějaké jiné tašky, kterou s sebou máte?
-Plastové kartáčky, které je nutné po pár měsících vyhodit a koupit nový, jdou také nahradit kvalitními dřevěnými či bambusovými.
-A víte že i potraviny můžete nakoupit bez obalu? Zamiřte pro ně do prvního takového obchodu svého druhu na Praze 2. Bezobalu.
-Nakupujte lokálně. Určitě všichni znáte farmářské trhy, které se v poslední době těší velké oblibě. Pořiďte si nějaký praktický nákupní košík, který budete plnit čerstvým ovocem a zeleninou a na nějaké zbytečné obaly a igelitky si ani nevzpomenete.
-Zkuste DIY. Začněte více vařit doma a vynechte předražené a zbytečně balené věci z obchodu. Vyrobit si můžete i vlastní kosmetiku. Já nedám dopustit například na avokádovou masku na vlasyLehce vyrobíte i peeling na tělo nebo rty, suchý šampon a masky na pleť.

Máte nějaké další tipy? Podělte se o ně v komentářích :)

SHARE:

7 komentářů

  1. Súhlas. Ja som začala minimalizovať odpad už dávnejšie. Snažím sa kupovať veci bez obalu alebo s obalmi, ktoré viem, že použijem, na pečivo a zeleninu mám ekovrecúška, vlastné plátené tašky. Nekupujem vodu v plastových fľašiach, mám vlastnú sklenenú už tretí rok, ktorú nosím vždy so sebou a veľa kozmetiky si robím doma :)

    SlavikStories
    Čítanie je sexy

    OdpovědětVymazat
  2. Absolutny suhlas. Treba sirit osvetu, inak ludia zacnu zhovadilosti tohto typu povazovat za normalne.

    https://scontent-cdg2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/14448942_10210301254748197_3020739195793191987_n.jpg?oh=7c341a15de9256c51e12e9fe9fdbca42&oe=58A293BC

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlasím, že by se měla šetřit planeta. Já sama recykluji a snažím se, nakupovat šetrně. Hrozně mne to štve např. i u kelímků na kafe (viz. Costa, Starbucks aj.) i když jsou papírové, plejtvá se jimi taky. A nesouhlasím u kartáčků na zuby, protože mám pevná rovnátka a musím používat speciální kartáček, který z bambusu ani dřeva neprodávají ty správné ( co si budeme říkat léčba zubů fixními rovnátky, je sama o sobě drahá záležitost, takže by mne už nějaká ta koruna navíc za eko kartáček nevytrhla, ale prostě nejsou k dostání ty správné...aspoň jsem ho nenašla).
    Pokud cestuji, tak si nosím svoji lahev(skleněnou nebo eko), látkové tašky nosím na větší nákupy často, pokud ji však zapomenu šahám po variantě papírové tašky nebo té varianty, že malý nákup narvu do své shopper bag.
    Na farmářské trhy chodím, ale i tam najdeš plno igelitových sáčků...

    OdpovědětVymazat
  4. Miluju Lush! :)♥ Igelitové tašky používám neustále dokola nebo si do obchodu nosím svoje. Moc zajímavý a poučný článek! :)
    Mr. Kev

    OdpovědětVymazat
  5. Lush milujem a teraz si ma úplne navnadila na ten kondicionér a masku na vlasy. Čo sa týka odpadu úplne súhlasím s tvojimi typmi, mne napr. dosť v obchodoch vadí že majú málo papierových sáčkov a tašiek, napr. v obchodoch s oblečením dávajú takmer vždy len igelitové tašky ale naopak v zahraničí mám skúsenosť, že sa viac používajú papierové-čo samozrejme aj lepšie vyzerá :).

    http://myparisianheart.com

    OdpovědětVymazat
  6. Moc hezký, hlavně ten poslední odstavec. Já se o to snažím taky, co nejvíc věcí si doma vyrábím a snažím se kupovat co nejmíň blbostí.

    Simple living: Co jsem splnila z letního úkolníčku

    OdpovědětVymazat
  7. Super článek! :) Já si chci zase vyrobit třeba prací prášek :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za každý komentář!

Blogger Template Created by pipdig