czech lifestyle blog

čtvrtek 30. března 2017

Rovnátka Invisalign

Invisalign

Krásný čtvrtek! Dnes článek bude spíše povídací a to o rovnátkách a mém rozhodnutí pro ně. Ještě než vám napíšu pro jaká a kde jsem se rozhodla, zabrouzdám trochu do minulosti. Jako "malá" (na prvním stupni zš) jsem rovnátka pár let měla, klasické zámečky s gumičkami na pevno a to na horní i dolní čelisti. Po ukončení léčby jsem dostala ještě vyndávací, která jsem ale byla čím dál tím línější nosit a spodní zuby se tedy posunuly zpět. S horní čelistí jsem spokojená, až na jeden řezák, který je o poznání posunutější více vzadu než ostatní zuby a i když to zní hloupě, nerada se kvůli tomu směju například na fotkách. O rovnátkách se s kamarádkami bavíme poslední dobou často a poté, co se pro ně rozhodly dvě z nich, řekla jsem si, že do toho půjdu také! Na základě mnoha doporučení jsem si nakonec vybrala kliniku Svět rovnátek. Momentálně mám za sebou tři konzultace a jsem moc spokojená. Na první, zcela nezávazné a zdarma, vám udělají scan zubů, díky kterému vznikne 3D vizualizace vašeho chrupu, na které vám také rovnou ukážou jak by chrup mohl po srovnání vypadat. Takže žádné hrozné otisky zubů, které si dodnes pamatuji, vás nečekají. U druhého, vstupního vyšetření, vám provedou rentgenové snímky a fotky obličeje a zubů, pro srovnání s výsledkem po léčbě. Kdybyste viděli jak jsem se snažila deset minut sundat z ucha všechny piercingy kvůli rentgenu😁 Na základě veškerých provedených vyšetření mi pak byl zhotoven plán léčby a já jsem se finálně rozhodla pro typ rovnátek. 

Původně jsem si myslela že zvolím keramická rovnátka Damon clear 2 na pevno, která opticky skoro splývají se zuby a jsou opravdu skoro neviditelná. Navíc ta, která používají na klinice, jsou bez gumiček, takže na první pohled je mnohdy u ostatních ani nezaregistrujete. Po konzultaci přímo s ředitelem kliniky, který, stejně jako všichni zde, byl velmi milý a rád odpověděl na všechny mé otázky, jsme se domluvili, že nejpohodlnější, nejefektivnější a nejrychlejší bude léčba pomocí rovnátek Invisalign. Ta nejsou viditelná vůbec a člověka nijak neomezují v jídle a konzumaci nápojů. Zkrátka si je před jídlem sundáte, pak si zuby vyčistíte a rovnátka opět nasadíte. Na základě scanu mého chrupu mi bude pomocí 3D tisku vytvořena série dlah ze speciálního plastu, které si budu měnit každých 7 až 14 dnů a na kontoly docházet cca jendou az tři měsíce, takže žádné šílené měnění gumiček, prasklé drátky a ostatní komplikace, které si pamatuji z dětství. Nasazení rovnátek mě čeká příští týden a já už se nemůžu dočkat výsledku. O průběhu léčby vás určitě budu informovat, sama jsem zvědavá, jak budu spokojená. Kamarádka se nakonec rozhodla pro ty samé, takže jsem ráda, že v tom budu mít parťačku😃

Co vy a rovnátka? Ráda si přečtu vaše zkušenosti v komentářích👀

SHARE:

21 komentářů

  1. Ahoj Veru, já jsem minulý týden skončila léčbu. Jsem neuvěřitelně ráda, že jsem se i takhle v dospělosti pro rovnátka rozhodla. Měla jsem keramické a fakt jsem neměla jedinej problém. Nad Invisalign jsem hrozně uvažovala, ale pak jsem se od spousty lidí dozvěděla, že výsledek není tak dobrý. Nechtěla jsem raději nic riskovat a šla do klasiky. Každopádně uvidíš sama jak rychle to uteče a budeš strašně ráda, že si do toho šla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za komentář, hlavně že jsi spokojená :)

      Vymazat
  2. Mam rovnatka asi 2 tydny a jsem celkem nestastna z toho jak spatne se mi s nimi mluvi a navic opticky docela zvetsuji zuby (pripadam si trosku jako veverka :D) Vycvakavani na verejnosti, ve skole, na praxi taky neni uplne idealni (kazdou svacinu/kafe/caj si kvuli cisteni dvakrat rozmyslim), takze dopoledne kdy travim cas ve skole a musim mluvit s pacienty jsem je uz radeji nekolikrat nechala doma. I kdyz je pak lecba urcite mene efektivni. Mela jsem i kovova rovnatka, s temi jsem problemy nemela, ale byt tebou, radeji pujdu do keramickych. I kdyz samozrejme vsecko se da vydrzet, zvlast pokud je vada mala a noseni netrva prilis dlouho :) Tak drzim palce, at vse vyjde podle tvych predstav a mas brzy zoubky jako hollywoodska hvezda! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za komentář, věřím, že si na rovnátka za chvilku zvykneš :)

      Vymazat
  3. Já jsem měla rovnátka skoro 3 roky, bohužel po sundání jsem flákala ty na noc a trošku se mi to posunulo. Jenže pak mi začaly růst moudráky a zuby mám posunuté ještě víc :( Chtěla jsem si je dát znova, ale takový peníze už po rodičích nechci, takže si je dám, až dokončím školu a začnu vydělávat :)) Je dobře, že jsi do toho šla! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Veru, skvělý článek! Já sama nad rovnátky uvažuji, takže děkuju za popostrčení :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Veru,
    skvělý článek a prostě nezbývá mi nic jiného než souhlasit. Píšu to zakládě vlastní zkušenosti. Nejenom s tím, že si momentálně ve svých 25 letech rovnám zoubky systémem invisalign, ale hlavně přístupem a profesionalitou celé kliniky Svět rovnátek. Skvělý přístup ke klientovi, pohotový, strašně laskavý, všechno pomalounku vysvětlí a při každé návštěvě jsem obdržela pastu, kartáček. Prostě se o člověka krásně starají a zoubky se rychle rovnají :) Doporučuji, jak kliniku, tak rovnátka! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za komentář, já jsem také maximálně spokojená :)

      Vymazat
  6. Já bych se ráda zeptala, kolik rovnátka stála ? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, cena se dost liší podle délky léčby a jak velká je "vada". Orientační ceny mají i na webu :)

      Vymazat
  7. Ahoj, mohla bys tady prosím popsat jak se přesně tyto rovnátka nasazují? Mám z toho dost strach jelikož mi vypadává čelist, takže když budu muset mít hodně otevřenou pusu tak z toho mám strach :-( Zítra už jdu na to... Děkuji moc, jsi super.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, ničeho se neboj :) Stačí lehce pootevřít pusa a rovnátka jen "nacvakneš" na zuby :)

      Vymazat
    2. A jak dlouho ti to lepili a celkově připravovali na ty rovnátka? .. Jinak děkuji moc za tak rychlou odpověď. Snad to bude v pohodě..:-)

      Vymazat
    3. To už si bohužel přesně nepamatuju, tipuju tak dvě hodiny max :) Určitě bude, držím palce, ať je vše v pořádku a spokojenost :)

      Vymazat
  8. Zajímavé čtení. Zrovna dneska jsem byla právě ve Světě rovnátek, domluvila jsem se na Invisalign (bylo mi doporučeno), nicméně teď se zděšením čtu, že je nutno je sundávat na každé jídlo. To je dost nepraktické, takže se to spíš pokusím změnit na pevné... Bohužel mi to nikdo neřekl, přišlo mi to tam trochu chaotické, vystřídalo se na mě několik lidí z perosnálu (scan, rentgen, focení, samotná konzultace), takže celkový dojem smíšený i když prostředí velmi pěkné.

    Klára D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mi na nich právě přišlo super, pokud nejíte 10x denně, není to žádná otrava, sundané je máte během vteřinky a nemusíte se bát, že by Vám za nimi zůstalo nějaké jídlo, jako je právě problém u těch pevných..

      Vymazat
  9. Dobrý den, stalo se vám, že dlaha praskla ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám teď invasilign týden a dlaha mi při sundávání trochu napraskla 😐 Tak nejspíš jsem teda kopyto, ale mám co dělat, abych si tu dlahu vytáhla,jde to docela těžko 😶

      Vymazat
    2. Pokud je naprasklá jen málo a drží dobře, asi bych to neřešila :)

      Vymazat

Moc děkuji za každý komentář!

Blogger Template Created by pipdig