czech lifestyle blog

čtvrtek 20. dubna 2017

Mých top 10 zdravých návyků

10

Sledujeme je na instagramu, potkáváme na lekcích jógy a pilates, v kavárnách je vídáme s hrnkem matcha a samy sebe se ptáme, jak to sakra dělají? Určitě víte o kom mluvím, o těch "zdravých" holkách, těch, které ráno netípají budík a bez výmluv jdou cvičit, pětidenní detox jen na šťávách je pro ně hračka, pupínek mají jednou za rok a nás všechny zajímá jejich tajemství.

Každý hledá rychlé řešení ke zdravějšímu životnímu stylu, ale určitě je vám jasné, že žádný kouzelný trik neexistuje. Kéž by to bylo tak lehké, že? Nicméně, je několik snadno aplikovatelných návyků, které všechny ty, jež popisuji v prvním odstavci, praktikují, aby se cítily plné energie, fit a zkrátka skvěle.  Já sama se o zdravější životní styl zajímám delší dobu a ráda bych se s vámi podělila o to, co jsem už stačila okoukat a vím, že vám to pomůže dostat se "back on track". Tak pojďme na to a já budu samozřejmě moc ráda za vaše tipy!

1. Stanovte si cíle a plánujte dopředu
První a základní pravidlo. Udělejte si vždy v neděli čas na sepsání vašich cílů a plánu na následující týden a snažte se jich držet. Nebuďte na sebe tvrdé a myslete realisticky. Začínejte malými krůčky a budete ze sebe mít větší radost, když se vám bude dařit odškrtávat si je. Co mi také vyhovuje je plánování si jídelníčku na následující dny. Nemusíte mít přesně rozplánované každé jídlo, ale vyhnete se tak kručení v žaludku a hledání řešení ve fast foodu.
IMG_2977

2. Neporovnávejte
Nepěkná vlastnost nás všech a jeden z důvodů, proč u mě na instagramu v lidech které sleduji už nenajdete ty (podle nás) dokonalé modelky a holky, ke kterým ostatní vzhlížejí jen kvůli jejich vzhledu. A vám doporučuji udělat přesně to samé. Kdo by chtěl ráno při prohlížení IG akorát fňukat, že takhle nikdy vypadat nebude? Mladé slečny, které si neuvědomují, že tyhle holky prostě vyhrály genetickou loterii (a nebo v mnoha případech jen umějí dobře s aplikací facetune), se pak nesmyslně trápí, protože toto porovnávání akorát vyvolává závist, žárlivost a šťastného, spokojeného člověka se zdravým sebevědomím to z vás neudělá.
IMG_9907

3. Buďte vděční
Víte, že připomínání a uvědomování si toho, jak jste vděční za různé věci ve vašem životě, může skutečně snížit depresi a zvýšit imunitu? Zní to bláznivě? Spojení mezi našimi myšlenkami, náladou a chemií našeho mozku je propojený komplex a a pokud se o něj dobře staráme, může to vést k naší celkové pohodě. Můžete si vést deník, do kterého si každý večer nebo ráno napíšete pár věcí, za které jste vděční, nebo si je aspoň v duchu přeříkejte (to dělám vždy před spaním já) a sledujte, co se bude dít.
IMG_1003

4. Pravidelná fyzická aktivita
Nic převratného, že? Vstaňte a začněte se hýbat! Ať už je to procházka, jóga, běh, tanec, kickbox, plavání,.. Pohyb má obrovské benefity pro naše tělo, uvolňují se nám endorfiny, zlepšuje spánek, můžeme s jeho pomocí hubnout, zvyšuje paměťové schopnosti, energii a naši sebedůvěru. Poslouchejte své tělo a najděte si pohyb, který nejvíce vyhovuje VÁM. Já osobně miluju kickbox, u kterého se pořádně zapotím a dobiju energií, ale samozřejmě to není to nejlepší cvičení pro každého. Pokud vám více vyhovuje například jóga, najděte si ve vaší blízkosti hezké studio, kam se budete těšit a udělejte si z toho rutinu. Ať už si ale vyberete jakýkoliv pohyb, je důležité věnovat se mu pravidelně. Nejlepší ej domluvit se s kamarádkou, kterou baví to samé a choďte spolu, i to vás donutí nehledat si výmluvy proč dnes nejít!
IMG_1504 (2)

5. Jezte opravdové jídlo
Větu "jste to, co jíte" určitě zná každý z nás a ona je vážně pravdivá. Pokud se budete x-krát do týdne stravovat ve fastfoodu, zapíjet to pitím s obrovským obsahem cukru a vynechávat snídani, nemůžete očekávat, že se budete cítit dobře a budete spokojení. Naše těla potřebují vysoce kvalitní "palivo", aby mohla fungovat na potřebné úrovni. Mým tipem je snažit se jíst převážně jídlo, které neobsahuje více než 5 ingrediencí. Ovoce, zelenina, vajíčka, ořechy a semínka jsou skvělým příkladem na zdravé a jídlo plné těch potřebých živin, takže se je snažte co nejvíce zakomponovat do vašich jídelníčků.
DSC07447

6. Čtěte složení
Veškerou pravdu najdete na štítku se složením na vašem oblíbeném jídle. Jedním z často zmiňovaných pravidel je právě toto "pokud nedokážete názvy přísad ani vyslovit, vraťte produkt zpět do regálu". Také se zaměřte na obsah cukru a zda je na prvním místě ve složení (ingredience jsou seřazené podle zastoupeného množství). Volte potraviny s krátkým seznamem složek a zajímejte se o to, co do svého těla dáváte.
.

7. Bavte se
Ty obdivované zdravé holky možná mají rády mít plán plný vaření zdravého domácího jídla a chození na jógu, ale také se rády baví. Praktikovat zdravý životní styl by nemělo vést jen k dalšímu stresování se, toho už máme v životě dost. Vše je o nalezení toho správného balancu (mé nejoblíbenější pravidlo!), díky kterému se budete cítit skvěle a který dobře zapadá do vašeho životního tempa. Tipuji, že 7x týdně se dřít ve fitku a jíst pouze raw saláty, vám moc radosti nepřinese. Nezapomínejte proto dávat prostor spontánnosti a uvolněnosti. Já se snažím řídit větou od Gigi Hadid :
"eat clean stay fit and have a burger to stay sane" a funguje to.
pizza

8. Zvažte, co přijde na vaši pleť
Když přijde na řadu téma zdraví, hned nás automaticky napadne jídlo, které konzumujeme, ale často si neuvědomujeme, jak důležité je zajímat se i o kosmetiku, kterou používáme. Ta totiž také obsahuje obrovské množství toxických ingrediencí, které se okamžitě vstřebávají do našeho těla a jsou pro nás škodlivé. Pamatujte, stejně jako u jídla, čtěte složení a kupujte bio/přírodní kosmetiku.
DSC04583

9. Hydratujte
Tohle snad víme všichni, ale stejně to pro jistotu zmíním, protože spoustu lidí v mém okolí to dost šidí. Naše těla jsou tvořena především vodou, takže je snad zbytečné říkat, že ji musíme vypít opravdu hodně, abychom si naše zdraví udrželi. Mnozí z nás jsou dehydratování a to i přes přístup k neomezenému množství čisté vody. Není výjimkou, že se kamarádka odpoledne na kafi plácne po čele a sdělí mi, že dnes měla jen jednu sklenku vody. Voda je NEZBYTNÁ pro správnou cirkulaci, trávení, čistou a zdravou pleť a také slouží k přenosu dalších živin po našem těle.
DSC07433

10. Zkoušejte nové věci
Spoustu z nás se cítí pohodlně a bezpečně, když děláme věci, které známe a jsme v nich dobří. Zkoušení nových věcí, které jsou mimo naší komfortní zónu může být samozřejmě děsivé a vzrušující zároveň a tyto emoce mohou mít obrovský přínos pro naše celkové zdraví. Hecněte se a přestaňte se bát. Pro každého to může být něco jiného, zkuste nový typ cvičení, jeďte sami na dovolenou, skočte s padákem, začněte se učit nový jazyk,.. Bez ohledu na to, co znamená vyzkoušet něco nového pro vás, nebojte se a třeba objevíte novou stránku sebe, o které jste ani nevěděli.
DSC07809

Tipů mám v zásobě ještě velké množství, tak třeba někdy připravím pokračování,
pusu💋

SHARE:

24 komentářů

  1. Skvely clanek! Urcite jsem pro pokracovani, dost si me namotivovala :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc krásný a pravdivý článek, Veru! Asi bych měla opravdu přestat sledovat ty "superfitholky" na insta a porovnávat se s nima. A doufám, že jednou se přestanu bát vystoupit z komfortní zóny a zažít něco novýho :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý článek! Takovou pořádnou jarní motivaci jsem teď potřebovala. Díky!

    OdpovědětVymazat
  4. Skvelý článok. Presne takéto niečo na nakopnutie som teraz potrebovala, pretože moja myseľ je v posledných dňoch dosť nepokojná a negatívna!

    OdpovědětVymazat
  5. Tyjo veru, když se dívám na tvoje fotky (sleduju tě už strašně dlouho), úplně mě fascinuje, jak moc "rosteš" do krásy. Netušila sem, že je to ještě víc možné!! :D :) Fakt, projíždím jednotlivé fotky a říkám si wau, jak může být někdo tak přirozeně krásný. :)
    Měj se pěkně, K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, milá K., ty jsi hodná, to se tak hezky čte :) Měj se krásně!

      Vymazat
  6. Ke druhému bodu- moje motto je Nesrovnávejte se s ostatnímy, srovnávejte se s osobou, kterou jste byli včera a hned jsem si na něj vzpomněla:)

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělý článek! Hlavně moc pěkné fotky. Namotivovala si mě! :D

    OdpovědětVymazat
  8. Presne kvôli takýmto článkom zbožňujem tvoj blog a tvoju osobu celkovo!! tak múdry,milý, dobrosrdečný človek, ktorý je OZAJSTNÝ a nehrá sa na niečo viac sa v dnešnej dobe, v tomto šialenom svete blogovom, veľmi často nevidí...z tohto článku som si zobrala veľmi veľa, zamyslela sa nad sebou a povinne by si ho malo prečítať každé dievča! Och kiežby si tento článok prečítali aj iné bloggerky, navonok vyzerajúce dokonalo no k tejto fucked up dokonalosti im prispel zázrak zvaný photoshop :) Úprimne, mám za sebou strašné obdobie...a tento článok ma neskutočne nakopol a za to ti ďakujem! A teraz som si uvedomila, že tvoj blog sledujem už 5 rokov! cítim sa staro :( :D
    Karin B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Karin, děkuju za tak úžasný komentář! Jsem strašně ráda, že mám tak milé čtenářky a že si najdete čs na napsání komentářů, které mi dělají tak obrovskou radost!! Přeju ti, až už se máš jen lépe!
      Do stáří ještě daleko :))
      V.

      Vymazat
  9. Krásný člávek, Veru! Díky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za komentář, mám radost, že se článek líbí :)

      Vymazat
  10. Veroniko také tě sleduji dlouho a musím říc, že si obrovsky vyrostla (za ta léta, co tě čtu je to hrozně vidět). Tenhle tvůj článek je skvělý a opravdu velmi motivující k tomu opravdu se sebou začít něco dělat, je to takový nakopávací doping a možná by nebylo od věci číst to i když budeš mít špatný den. Jsem ráda že bude pokračování. Těším se, že také zase někdy v budoucnu přidáš inspirační článek na téma bytového doplňku. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucie, děkuji za komentář. Něco s bytovým designem zase brzy mohu připravit :)

      Vymazat
  11. Moc pěkný článek :) Jak už píšou holky nade mnou, taky jsi mou obrovskou motivací už pár let, neuvěřitelně ten čas letí :) Jsi opravdu jedna z mála, která si zachovala svou tvář a má svůj vlastní názor, za to tě obdivuju. Krásný víkend! :) L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá L., moc děkuji za komentář, snad budu bavit i nadále :)

      Vymazat
  12. skvělý motivační článek.. také jsem pro pokračování..:) E.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za každý komentář!

Blogger Template Created by pipdig