czech lifestyle blog

čtvrtek 4. května 2017

Mé zdravé návyky pt.2

zdravenavyky

Protože vás minulý článek na toto téma ohromně bavil a mě to strašně potěšilo, tak jsem se rozhodla pro jeho pokračování, dokud na to myslím. Zasekli jste se po zimě v rutině, necítíte se úplně sami sebou a nebo prostě nejste celkově spokojení? Jaro mi přijde jako skvělé období, kdy se můžeme začít svému zdraví více věnovat. Slunce nás po dlouhé zimě nabíjí dobrou náladou a vše jde lépe od ruky. Na zdraví mají vliv všechny aspekty našeho života, fyzické, duševní i sociální a musíme se tedy zaměřit na všechny z nich.

Takže, jaké jsou mé další tipy?

1. Choďte spát dřív
Přiznám se, s tímhle trochu bojuji, ale už se lepším. Víte, že nedostatek spánku prý vede k větším chutím na "junk food" ? Místo sledování seriálu dlouho do noci se naopak zkuste tak hodinu před spaním vyhnout obrazovkám a čas využijte ke čtení, koupeli, vaší pravidelné péči o pleť, zkrátka něčemu, co vás hezky zklidní a připraví na spánek. Ten by měl mít ideálně 8 hodin, ale každému vyhovuje něco jiného.

2. Kartáčování na sucho
Můj oblíbený beauty rituál, který si dopřávám vždy před ranní nebo večerní sprchou. Doporučován je snad každým, kdo se zajímá o detoxikaci těla a přírodní krásu. Vše co potřebujete, je kartáč s pevnými, tvrdými štětinami. Celé tělo kartáčujte dlouhými tahy na suché kůži, vždy směrem k srdci a začínejte od chodidel nahoru. Benefity? Jemnější a detoxikovaná pokožka, podpořený oběh lymfy, zvýšená energie, zmírněná celulitida a zlepšený krevní oběh.

3. Jezte zelenou
Jedna z vůbec nejlepších věcí, které pro naše tělo můžeme udělat, je jíst více zelených potravin. Tím myslím špenát, kadeřávek, polníček, rukolu, brokolici, bok choy,..- všechno tohle je koncentrovaný život. Poděkuje vám vaše pleť, nálada, zažívání, vlastně skoro vše. Místo hranolek si objednejte jako přílohu salát (já vím, skoro impossible😆), při vaření doma si vybírejte recepty plné zelených potravin, při nákupu se snažte mít převážnou většinu košíku tvořenou ovocem a zeleninou a uvidíte, jak skvěle se budete cítit!
DSC00338

4. Jezte více zdravých tuků
U jídla ještě chvíli zůstaneme. Zvýšení příjmu (zdravých) tuků prokazatelně vede ke snížení depresí, zpevnění kostí, snižuje risk srdečních nemocí,.. a šlo by pokračovat ještě dále. Mé oblíbené zdroje zdravých tuků jsou avokáda, vajíčka, olivový olej a ořechová másla.
DSC07468

5. Pijte smoothies
Smoothies patří k mým oblíbeným nápojům, protože jsou velmi rychlá na přípravu a v jedné skleničce tělu můžete dodat obrovské množství živin a vitamínů. Zkuste alespoň jedno jídlo denně nebo svačinu nahradit doma připraveným smoothie. Mně nejvíce vyhovují na snídani. Do mixéru prostě naházím své oblíbené ovoce, pár lžiček ovesných vloček, semínka, hrst špenátu, doleji vodou a rostlinným mlékem a za pár minut je hotovo. Skvělým tipem je i předpřipravení si jednotlivých porcí na smoothie do zip-locků do mrazáku. Jejich obsah pak už jen snadno nasypete do mixéru.
DSC00683

6. Seďte rovně
Když se cítíme unavení a nemáme dobrou náladu, naše ramena mají tendenci se hrbit a celí se zkroutíme do sebe. Zkuste se vždy, když se vám toto stane, hezky napřímit. Uvidíte, že vám to okamžitě zlepší vaši sebejistotu, do otevřených plic se dostane více vzduchu=více energie a hned se vám nálada zlepší. Připravit, pozor, zkontrolovat držení těla!

7. Detoxikujte svůj domov
Naše těla jsou denně vystavována obrovskému množství toxinů a mnoho z těchto situací neovlivníme, co ale ovlivnit můžeme, je stav našeho domova. Začněte klidně s baby krůčky. Pomalu nahrazujte kosmetické produkty těmi přírodními, omezte co nejvíce vaši spotřebu plastu, filtrujte vodu, používejte ekologické čistící prostředky,.. Uvidíte, že je toho spoustu, co se dá zlepšit a dělat ekologičtěji. Já brzy připravím článek o tom, s jakými produkty začít.
1

8. Jezte bez rozptylování
Na tomto také ještě pracuji. V dnešní uspěchané době jsme všichni zvyklí dělat pět věcí najednou. Mě většinou najdete u jídla sedět s mobilem v ruce, odpovídající na emaily, procházející instagram,.. Mnoho lidí je také zvyklých jíst u televize. Pokud ale tyto rozptýlení omezíme a začněme více vnímat jídlo, které do sebe jinak tak bezmyšlenkovitě cpeme, snížíme možné přejídání se a podpoříme trávení.
DSC09061

9. Najděte si čas na přátele
Někteří z nás, když se cítí mizerně, mají tendenci uzavírat se sami do sebe, ale věřte mi, nic vám nezlepší náladu tak jako čas strávený s kamarády. Vyražte na kafe, dortík, zajděte si společně zaběhat, na jógu, vypovídejte se kamarádce ze svých problémů a hned vám bude o 100% lépe!
image (1)

10. Usmívejte se
A nakonec mé oblíbené, úsměv prosím! I když se zrovna necítíte nejlépe, úsměv vám může rapidně zlepšit náladu a stejně tak i lidem okolo. Usmějte se na nepříjemnou paní za přepážkou na poště, nerudného člověka v tramvaji nebo zamračeného číšníka v restauraci a nenechte si kazit náladu.
smile


SHARE:

3 komentáře

  1. To jsou vazne skvely tipy! Musim ale rict, ze se podle vetsiny ridim, jen bych chtela pit vic smoothies a min se koukat do mobilu pri jidle. Ale diky za motivaci, budu se snazit se v tom zlepsit. <3
    Sandra / http://shineoffashion.com

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímalo by mě, kolik lidí se při čtení článku narovnalo :)) Jako já :)) Pěkný článek!

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za každý komentář!

Blogger Template Created by pipdig