czech lifestyle blog

středa 26. července 2017

Invisalign

invisalign.

Krásný den! Mám pro vás druhý článek o léčbě rovnátky Invisalign, pro kterou jsem se rozhodla. Proč a kde, najdete v prvním článku, ZDE. Celkem mám 14 fólií a nedávno jsem si dávala devátou, jsem tudíž za půlkou a ráda bych vám napsala o mé zkušenosti více. Pro lepší představu, jak fólie vypadají, přikládám i několik fotek. Nejvíce jsem se asi bála toho, že se mi rovnátka budou špatně nandavat a vyndavat, ale stačí si to párkrát zkusit a hned se to naučíte. Také jsem si nevšimla žádného šišlání, které bývá problémem například u "neviditelných" rovnátek na zadní straně zubů. Ve světě rovnátek je o mě skvěle postaráno. Dvakrát jsem zde byla na malém zabroušení zubů, aby se mohly správně posouvat a vše probíhalo naprosto bezbolestně a rychle. Rovnátka by se měla správně nosit minimálně 22h denně, ale s kamarádkou, která je má také, jsme se shodly, že to je nereálné, obzvlášť pokud rádi a dlouho jíte😀 Rovnátka tedy nosím odhadem tak 20 hodin denně, ale myslím si, že to není nijak velký problém, jelikož i tak vidím velikou změnu. Také by se s rovnátky měla pít jen čistá voda, ale i tady hřeším a většinou si je na pití kafe nevyndavám. Samozřejmě je pak důležité rovnátka důkladně čistit a já je občas dávám na chvíli i do skleničky s ústní vodou. Bez čeho se neobejdu jsou malé mezizubní luky, protože nové mezírky mezi zuby je potřeba pečlivě čistit. Každý, kdo měl někdy rovnátka na pevno, si určitě pamatuje, jak zuby po jejich nandání bolely. Trošku jsem se toho bála i u Invisalign, ale zbytečně. První den-dva po nandání nové fólie jsou sice zuby trochu citlivější, ale rozhodně se nejedná o žádnou bolest, která by vám například bránila v jídle. 

Článek je psaný trochu na přeskáčku, ale snažila jsem se na nic nezapomenout. Pokud máte nějaké otázky, určitě se ptejte v komentářích a já ráda odpovím💋

rovnatka
s vybroušenou mezírkou mezi jedničkami, aby se zuby mohly posouvat
invisalign
svetrovnatek
invisalign

SHARE:

31 komentářů

  1. Ahoj Veru,
    moc ti děkuji za další článek na toto téma! :)
    Díky tobě jsem se odhodlala začít řešit mezeru mezi předními zuby a už se mi také rovnátka Invisalign vyrábí, v září jdu na nasazení :)
    Můžu se zeptat, za jak dlouho jsi viděla nějaký výsledek? Dle paní doktorky mám vyloženě estetický problém a rovnátka bych měla mít cca na 10-12 měsíců :)

    Kristina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Kristi, viditelnější změny jsou vidět tak za 2-3 měsíce, ale určitě to je také hodně individuální :)

      Vymazat
  2. O tom uz jsem u rakouskych blogerek nespocitatelnekrat cetla a moc me to zaujalo. Tesim se, co nam budes priste psat, jsem zvedava, jak budes spokojena. Driv jsem mela dostat rovnatka, ale nevyplatilo by se to, protoze by mi museli vytrhnout 4 zuby, coz jsem nechtela, ale doporucili mi pockat az budu dospela, treba to je neco pro me! <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, já jsem ráda že to mám také bez trhání, samotná doktorka se tomu snažila vyhnout a navrhnout léčbu bez trhání :) Jsem spokojená maximálně, už vidím obrovský rozdíl :)

      Vymazat
  3. já bych si taky ráda srovnala zuby, ale není to bohužel záležitost pár týdnů, tak musím počkat až nějak trvale budu v česku

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Veroniko, děkuji za super článek, který čtu zrovna v době, kdy se pro tyto rovnátka rozhoduji. Mám na tebe dotaz ... možná je to tím, že to není tolik na fotce vidět...ale příjde mi, že vrchní zuby máš krásně rovné, ale dolní obě jedničky a dvojky jsou stále ještě v "neideální" poloze? Je to tak? Ptám se, protože mám stejný problém... píšeš, že nasazuješ 9 fólii ze 14... srovná se to ještě? A jak dlouho budeš muset nosti ještě po rovnátkách dlahy na noc? 2 roky nebo déle? díky moc Ilona

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ilono, jsem ráda, že mohu někomu pomoct :) Fotka je už nějaký ten měsíc stará, takže momentálně už jsou zuby zase o něco posunuté/srovnané. Velké rozdíly jsou teď už vidět opravdu po každé fólii, takže věřím, že na konci léčby budou zuby srovnané. Pokud by tomu tak nebylo, není problém léčbu prodloužit. Dlahy na noc se pak tuším nedávají, jen retainer :)

      Vymazat
  5. Ahoj, diky za článek, super se takhle podělit o zkušenost s rovnátky. Také o nich uvažuji. Mám pár praktických dotazů, budu moc ráda za odpovědi.
    1. Poznají lidé, že nosíš na zubech fólie, nebo jsou opravdu tak neviditelné?
    2. Není nepříjemné mít celý den na zubech fólie? Např. nelitujes, že sis nedala klasický rovnátka?
    3. Výhoda je, že na jídlo je sundáš, ale není zase nevýhoda, že nemůžeš jíst třeba tak často jak chceš, něco sem tam ochutnat, ochutnávat jídlo během vaření, atd.? Není to omezující?
    4. Nazatýka voda při pití za fólie? A třeba čaj / džus piješ s nebo bez?
    To je dotazů, co?
    Děkuji moc za odpovědi, zvažuji totiž fólie X keramická rovnátka.
    Díky Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, ahoj :)

      1. Nikdo to nepoznal. Každý se naopak po tom, co jsem jim to řekla, divil, že to vážně není vůbec vidět :) Člověk se musí opravdu zasoustředit, aby si toho všiml :))
      2. Nepříjemné mi to nebylo vůbec, po chvilce si zvykneš a pak o fóliích ani nevíš. A je skvělé, že v případě potřeby je můžeš ve vteřině sundat :)
      3. Já jím docela často, takže jsem je asi vyndavala častěji, než je doporučené, ale i přesto léčba proběhla úspěšně a rychle.
      4. Nezatéká a občas jsem to šidila a na pití kafe fólie nevyndávala, ale nepřišlo mi, že by je to nějak viditelně zabarvilo.

      Snad jsem odpověděla na vše, kdyžtak se ještě ptejte :)

      Vymazat
  6. Děkuji moc za všechny odpovědi. Vypadá to na samá pozitiva. Tak ať jsi s výsledkem spokojená.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za málo. Jsem ráda, že mohu poradit :) Jsem spokojená maximálně

      Vymazat
    2. Ahoj, tak už je mám taky. Dnes 3.den. Pomalu si začínám zvykat. První 2 dny trochu bolest a divný pocit z plastu v puse. Co mi ale vadí, že trochu hůř mluvím. Hlavně sykavky jdou hůře. Musím se hodně soustředit, abych správně vyslovovala. Doufám, že se to zlepší! Zatím jim jen 3X denně, sundavani mě trochu bolí, ale vždy se těším, že na jídlo je budu mít pryč a jídlo si vychutnavam. Jinak příjemná zpráva pro mě je, že mám jen 17 sad, takže cca 6-7 měsíců, jsem strašně zvědavá na výsledek. Ještě mám dotaz. Tvoří se mi hodně sliny a pořád mám pocit, že musím z fólií sliny "vysavat". Hlavně když mluvím. Měla jsi to taky tak? Díky a ještě prosím info, na jak dlouho jsi měla těch 14 sad? Díky a pěkný adventní čas. Petra

      Vymazat
    3. Ahoj Peti. Mluvení i pocit, že máš v puse víc slin, se po pár dnech dá do pořádku, to je jen ze začátku jak je to nezvyk že máš na těch zubech něco :) Já už nevím přesně, ale tipuji, že ten půl rok jsem je nosila já :)

      hezký den,
      Verča

      Vymazat
  7. Ahoj, mohu se zeptat k jakému materiálu bys ty rovnátka přirovnala? Bojím se toho že mi budou hrozně vadit, že je nebudu chtít nosit, a když budu mít možnost si je sundavat tak to budu dělat často pokud to bude nepohodlné, proto taky přemýšlím nad keramickými. Já mám např. doma dlahu na noc kvůli skřípání zubů a ta je teda hodně nepohodlná, takový tlustější materiál a vadí mi že to mám přes celé zuby, možná by ty keramické byli pohodlnější.
    A taky se chci zeptat jestli nevíš jak dlouho se pak nosí ten ret. drátek a jaké to je?

    Díky moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, je to takový pevnější plast a já si zvykla úplně po chvilce a nijak mi nevadila. Retenční drátek už pak máš napořád a on něm také po chvilce ani nevíš, není to nijak nepříjemné. :)

      Vymazat
  8. Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli ses setkala s nějakou změnou mluvy po nasazení, třeba trošku šišlání nebo podobně? Dekuji!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, vůbec ne :) I proto mi byla doporučena invisalign :)

      Vymazat
  9. Ahoj dekuji za clanek take se rozhoduji ale bojim se toho sundavani tak snad nezlamu vsechny nehty moc.dekuji a jdi do toho.jana

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj Veroniko,

    taky začínám s invis. Na kolik Tě rovnátka vyšla? Děkuji.

    Markéta

    OdpovědětVymazat
  11. Také by mě zajímala cena a měla jste je na obě patra? A kde Vám je dělali? Děkuji za odpověď ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký den, cena je individuální. O mnou vybrané klinice píšu v článku a patra jsem měla obě, nejde je dát pouze na jedno

      Veronika

      Vymazat
  12. Ahojj.. Budu moct pít normálně v hospodách pivo ??? :)

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj,

    rovnátka Invisalign mě čekají v lednu. Chtěla bych se zeptat jestli jsi si zuby čistila poctivě po každém jídle, než sis rovnátka zpět nasadila nebo jsi si je nasadila i bez vyčištění. Je obrovská výhoda, že rovnátka lze vyndat, ale čistit si zuby po každém jídle je vcelku náročné, protože někde na vyčištění zubů nemusí být prostor. Snažila jsem se na tohle najít odpověď jestli je neustálé čišténí a nošení kartáčku se sebou opravdu nutné, ale nikde na to nemůžu najít odpověď. Předem děkuji za tvou odpověď.

    Diana :)

    OdpovědětVymazat
  14. Děkuji za odpoved. A můžu pit, když je budu mít na sobě ?? nebo se podně dostává tekutina ..
    Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj Veru, v pondělí jdu na vstupní konzultaci do světa rovnátek. Můžu se zeptat na kolik tě rovnátka vyšla? Nemám vyloženě křivé zuby, podobně jako ty, je tedy podle tebe reálné se vejít do toho jejich tarifu Invisalign Express (velmi lehké vady, kosmetické úpravy), tedy 24 990 Kč?

    Díky

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj,
    rovnátka mám třetí den, taky jím jen třikrát denně a i to mi zatím připadá obtěžující je vyndat, čistit atd. Snad si na to brzo zvyknu. Mám 28 sad, původně mi řekli, že to bude na dva roky, pak zas že možná na míň. Myslela jsem, že to půjde líp sundavat. Zatím zuby trochu bolí po sundání a i při kousání. Zatím ještě pořád trochu lituji, že jsem do toho šla. Připadá mi, že je to velké omezení na hodně dlouho. I se mi hůř mluví, hlavně ty sykavky jak tady někdo také psal. Snad se to nějak změní brzy a budu spokojená...

    OdpovědětVymazat
  17. Ahojky, jak si spokojená i po letech? Zuby drží? Nehýbou se, nebo stále něco nosíš, aby se neposunovaly? Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, ano, jsem moc spokojená :) ze zadu mám na zubech drátky které je drží a na noc mám folie, ale nedávám je každý den

      Vymazat

Moc děkuji za každý komentář!

Blogger Template Created by pipdig