czech lifestyle blog

čtvrtek 27. června 2019

Přečteno

precteno

Krásný den! Konečně mám pro vás zase po delší době tipy na knížky, které jsem v nedávné době přečetla a ráda je doporučím dál. Ale musím vás upozornit, že většina knih, které čtu, jsou docela těžká témata, takže pokud chcete nějakou letní oddychovku, asi bohužel neporadím. 
Kdybyste měli vy nějaký tip, budu za něj moc vděčná!

Srdcervoucí příběh mladé Gerty, která je společně s ostatními brněnskými Němci odsunuta směrem na Vídeň. Kniha je hrozně poutavě napsaná, takže nebudete chtít přestat číst a postupně se z Gertina životního příběhu dozvídáte víc a víc. Přech pochod smrti, práce na Moravě a hořkosladký návrat do jejího rodného Brna.

Knihy Petry Soukupové mě hodně baví. Zmizet je souborem tří povídek na téma rodinné vztahy, kde  jsou hlavními vypravěči zvoleny děti a na kvalitě příběhů to nijak neubírá, naopak, je to fajn změna. Každý z nich se vyrovnává s nějakým rodinným traumatem a jak už jsem na začátku psala, veselou náladu po přečtení mít nebudete.

Rybí krev je příběh, který se točí kolem zajímavého tématu - o lidech, jejichž domovy musely ustoupit stavbě Temelína. Hana se po několika letech v cizině vrací na tato místa svého dětství, potkává své staré lásky, kamarádky a řeší i rodinná dramata a my se postupně dozvídáme celý její příběh.

Tuhle knihu jsem hodně probrečela. Nigerijská spisovatelka se vrhla na příběh plný lásky, ale i odcizení, zrady, smutku a zoufalství. Víc vám neřeknu, ale stojí to za to.

Na Skleněný pokoj od tohoto autora se teprve chystám a jako první jsem sáhla po této knize. Trochu jsem se bála, jestli se nebudu u některých pasáží nudit, přeci jen, kniha je to dost obsáhlá, ale to se nestalo. Příběhy několika lidí, jejichž životy se protínají během probíhajícího pražského jara jsou tak zajímavé a poutavě napsaná, že kniha vám uteče jako nic.

Pravděpodobně nejsilnější kniha z celého mého dnešního doporučení. Příběh dvojčat, která jsou s rodiči vyhnána do lodžského ghetta, kde ale jejich příběh nekončí. Nechci vám nic prozrazovat, pokud se knihu rozhodnete číst. Silný příběh o rodinných poutech a síle citů, které odolají všemu.

Další z mých oblíbených autorů. Knihy Mornštajnové můžu doporučit všechny. Novinku Tiché roky jsem si vzala na dovolenou (společně s Pražským jarem) a druhý týden už jsem neměla co číst. Tohle intimní rodinné drama je promyšlené do posledního detailu a budete se těšit na každou další stránku. Bohdana postupně začíná přicházet na kloub velkému rodinnému tajemství a vy se budete cítit maximálně vtažení do děje.

SHARE:

3 komentáře

  1. Děkuju za spoustu tipů. Dlouho se koukám po knihách Mornštajnové a mám dojem, že Tiché roky budou nejvhodnější knihou na seznámení se s autorkou. Zůstaň se mnou vypadá taky dobře, i když mě odrazuje ten červenorománový název :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus, věřím, že tě bude bavit :) S tím názvem souhlasím, ale kniha nemá s červenou knihovnou nic společného, takže od toho se je potřeba odprostit :D

      Vymazat
  2. Zaujali ma všetky z týchto kníh! V júni som prečítala viacero ľahších kníh, ale teraz už začínam mať zasa chuť na nejaké ťažšie a non-fiction. :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za každý komentář!

Blogger Template Created by pipdig