czech lifestyle blog

neděle 30. června 2019

SPF

spf-notino

Víte, jaký je nejúčinnější anti-aging produkt? Co znamenají čísla před označením SPF? Jaké jsou aktuálně mé oblíbené krémy na ochranu pleti před sluncem? Jaký je rozdíl mezi UVA a UVB? Jestli vás tohle zajímá, pak určitě pokračujte ve čtení, protože dnešní téma bude sluneční péče.

Od mala jsem naučená se před sluncem chránit a živě si pamatuju, jak jsme se vždy s bráchou šklebili když na nás rodiče patlali opalovací krémy a teď jsem za to vděčná. Co je důležité, je dobře znát vaši pleť a to, jak reaguje na slunce. Já například vím, že se opaluji rychle a spálím se jen hodně výjimečně, ale mám i kamarádky, které zčervenají po pěti minutách na sluníčku. Věřím ale, že ať už jste jakýkoliv typ, dnešní článek bude přínosný pro každého. Omlouvám se, jestli bude trochu zmatkovitý, ale snad na nic nezapomenu.

piz-buin

Nejdříve bych vám chtěla říct pár základních a nejdůležitějších informací:

1. Existují dva typy UV paprsků. Prvním z nich je UVA, který ničí pleťové buňky na hlubší úrovni, což způsobuje její předčasné stárnutí  a co je hodně důležité vědět, působí na pleť i když slunce zrovna nesvítí (je pod mrakem), 365 dní v roce. Druhým typem je UVB, který ničí vrchní vrstvu a způsobuje popálení pleti. Lehce si je zapamatujete podle A jako aging a B jako burning. Při vybírání opalovacího krému se tedy doporučuju zaměřit na to, zda chrání proti oběma typům. Nejčastěji to poznáte podle nápisu "broad spectrum".

2. SPF by mělo být ideálně v rozmezí 30-50

3. Nespoléhejte pouze na SPF obsažené v makeupu/BB/CC krému. Aby vás dostatečně ochránilo před sluncem, bylo by potřeba aplikovat produktu přibližně dvě čajové lžičky.

4. Na obličej vždy používejte krém s vyšším faktorem

5. Krém nanášejte cca půl hodiny před tím, než pleť vystavíte slunci

6. Čísla za SPF, víte, co vlastně doopravdy znamenají? A víte, že mezi SPF 30 a SPF 50 je skoro nulový rozdíl? Ale zpět k těm číslům, úplně nejjednodušeji, čím vyšší číslo, tím delší dobu jste chráněni před sluncem (jak si mnoho lidí myslí, neznamená to, že s SPF 50 se neopálíte). Pokud si vezmete kolik minut přibližně trvá, než se spálíte na slunci bez jakékoliv ochrany - dejme tomu 10 minut a to vynásobíte faktorem, který použijete, např. SPF 30, znamená to, že jste chráněni po dobu 300 minut a pak byste měli krém aplikovat znovu.

chanel-cc-cream

A teď k několika mým oblíbených produktům, které používám na ochranu před sluncem. Všechny jsem objednávala z Notino.cz a jednotlivě se o nich více rozepíšu.

V rámci ranní skincare rutiny vždy před nanesením BB/CC nanesu Zklidňující a obnovující balzám SPF 5O od La Roche-Posay. Je sice určený převážně na citlivou pleť, což má úplně není, ale vyhovuje mi skvěle. Protože se mi nedávno vytvořila jedna malá pigmentová skvrna, vybrala jsem si tenhle produkt hlavně také z toho důvodu, že napomáhá redukci hyperpigmentace a chrání před tvorbou pigmentových skvrn.

Po makeupu teď v létě sahám jen minimálně a když už, tak jen na večer. Místo něj jsem si oblíbila BB a CC krémy, které jsou na pleti lehké a vypadají krásně přirozeně. Prvním z mých favoritů je BB cream od značky Lumene, o kterém už jsem tu psala. Druhým, novějším objevem, je pak Chanel CC creamkterého stačí opravdu minimální množství a on pleť krásně sjednotí, díky obsahu kyseliny hyaluronové uvnitř pleti uzamkne vlhkost a pleť vypadá svěže a přirozeně.

Za nejlepší vychytávku pak považuju La Roche-Posay Anthelios osvěžující sprej na obličej proti lesku pleti SPF 50. Jestli také máte rádi různé termální vody ve spreji, tak si zamilujete tenhle produkt stejně jako já. Má perfektní velikost, takže se vejde do každé kabelky a já ho s sebou nosím denně. Osvěžuje, chrání před slunečním zářením, neponičí makeup, rychle se vstřebává a je vhodný pro všechny typy pleti. A posledním produktem je pak Piz Buin moisturizing balzám na rty SPF 30. Většinou ho nanáším před použitím rtěnky a nebo pak různě v průběhu dne, skvělé je, že ani ve vyšších teplotách tyčinka neměkne, rty hydratuje a chrání.

Jaké jsou vaše nejoblíbenější produkty na ochranu před sluncem? Budu ráda, když mi dáte vědět v komentářích💛

la-roche-posay

Článek vznikl ve spolupráci s eshopem Notino.cz, ale věřím, že víte, že mé názory nejsou na prodej a nikdy bych nedoporučila svým čtenářům něco, čemu stoprocentně nevěřím a s čím nejsem spokojená. 

SHARE:

1 komentář

Moc děkuji za každý komentář!

Blogger Template Created by pipdig