czech lifestyle blog

pátek 27. března 2020

Eco swaps | jak na udržitelnější domácnost

eco-swaps
Krásný den! Dnes jsem pro vás připravila článek s mými tipy na produkty, které v domácnosti můžete nahradit tak, abyste méně zatěžovali naší planetu a zároveň udělali dobrou věc i pro vaše zdraví. Určitě jsem na něco zapomněla, takže pokud vás napadne ještě něco dalšího, budu moc ráda, když mi dáte vědět do komentářů.

KOUPELNA
vatové tyčinky do uší z plastu - Nahraďte tyčinkami z bavlny a bambusu / papíru

jednorázové odličovací tamponky - Nahraďte bavlněnými, já jsem věrná už nějakou dobu těmto od Casa Organica , nebo bavlněnými mini ručníky určenými přímo na odličování (třeba tohle balení po sedmi je skvělé)

kosmetika v plastu - Spoustu produktů už se dá sehnat v "nahaté" verzi, ve skleněných nebo papírových obalech. Sprchové gely nahraďte tuhými mýdly, šampóny na vlasy už také nabízí spoustu značek v tuhé formě. Pokud se stále na bezobalovou kosmetiku "necítíte", volte aspoň přírodní značky a i u nás je spoustu úžasných lokálních firem s opravdu kvalitními a účinnými produkty.

zubní kartáčky - Produkt, který vždy po pár měsících letí do koše má už také své zerowaste alternativy, tedy kartáčky vyrobené z udržitelných materiálů. Já používám tenhle z cukrové třtiny, který má výměnnou hlavici kterou pak vždy stačí dokoupit. Mezizubní kartáčky už jsou také dostupné se 100% rozložitelnou rukojetí z bambusu.

dekorativní kosmetika - Omezte make-up produkty a zaměřte se spíše na péči o pleť, zdravá pleť nepotřebuje vrstvy makeupu. Mé oblíbené značky dekorativní kosmetiky jsou Ilia beauty, Ere Perez, Alima pure,.. Tipy na mé top produkty najdete TU

čistící prostředky - Tohle platí pro celou domácnost.Čistící prostředky nemusí být plné škodlivé chemie k tomu, aby byly účinné. Mé oblíbené značky jsou Yellow&Blue, Sonett, Mulieres,.. všechny seženete na mém oblíbeném eshopu Econea

tampony, vložky - Nejenže jsou napuštěné nebezpečnými látkami, ale také samozřejmě vytvářejí obrovské množství odpadu a co si budeme, nejsou nejlevnější. Už i tady ale naštěstí lze vybírat z ekologických a zdraví nezávadných značek jako je například Organyc, další možností jsou menstruační kalhoty a menstruační kalíšky, které jsou nejpohodlnější variantou. 

KUCHYŇ
plastová brčka - Pokud si také doma děláte smoothies a ledové kávy, pak nahraďte plastová brčka těmi skleněnými (má oblíbená jsou od české značky Yoni ) nebo nerezovými .

plastové lahve - Do fitka, do auta, na pití v průběhu dne,..nahraďte plastové lahve skleněnou. Já mám tuhle od značky Equa a cca 2-3x ji během dne doplňuji vodou z kohoutku a snažím se ji mít stále při sobě.

odpadkové pytle - Já je využívám minimálně díky tomu, že většina mého odpadu jde na kompost, který máme na zahradě a zbytek pak třídím. Na trhu už jsou ale i pytle z kukuřičného škrobu který je v přírodě rozložitelný.

kelímky na kafe - Všichni víme, jaké obrovské množství odpadu vzniká z jednorázových kelímků na kafe. Já mám ještě na čem zapracovat, ale když mám místo v kabelce a nebo někam cestuji, tak s sebou nosím můj oblíbený Keepcup. Vybrat si můžete z plastové, skleněné nebo nerezové varianty a to ve spoustě barev a velikostí. TADY jsem objednávala já a mají skvělý výběr. Navíc spoustu kaváren už nabízí určité výhody za přinesení vlastního kelímku, což je super motivace!

nákupní tašky - Myslím, že snad už málokdo nakupuje do plastových tašek. Látkové jsou k sehnání skoro všude, stejně tak například česká síťovka. Já mám TUHLE a nemůžu si ji vynachválit. Vždy mám nějakou při sobě nebo v autě, aby se mi nestalo, že si ji zapomenu vzít.

mikrotenové sáčky na ovoce a zeleninu - Jednorázové sáčky na zeleninu, ovoce a pečivo už jsou také snad na ústupu, i když občas v obchodě vídám i takové experty, kteří jsou schopni dát si do nich banány. Pokud nejste tak zruční a neumíte si je vyrobit doma, pak můžu jen doporučit ty od české značky Frusack z pevné kompostovatelné pleteniny a nebo ty z biobavlny, já používám TYTO.

bezobalové nakupování- Něco, na čem bych ráda v tomto roce více zapracovala a těším se na to. Ve zkratce jde o nakupování do vlastních nádob (ideálně skleněných). Mrkněte na Bezobalu.

SHARE:

1 komentář

Moc děkuji za každý komentář!

Blogger Template Created by pipdig