czech lifestyle blog

středa 14. října 2020

Péče o pleť pod rouškou


Krásný den! Kvůli aktuálním vládním nařízením se roušky staly součástí našeho každodenního života a poté co si mi má sestřenice stěžovala, jak se jí kvůli každodennímu nošení kazí pleť a začala jsem to slýchat i od ostatních kamarádek, jsem si řekla, že by asi nebylo od věci sepsat článek na toto téma. 
Pokud si také všímáte nových nedokonalostí vznikajících v okolí tváře a brady (kde se maska nejvíce dotýká pleti), nejste tedy rozhodně jediní. Samozřejmě to není nejhorší část pandemie, ale shodneme se, že je to nepříjemné a skoro všichni asi víme, jak problémy s pletí dokáží zamávat s sebevědomím a psychikou. 

Beauty svět už dokonce přišel i s pojmenováním a z "maskne" se stal nový pojem.

Nejprve jsem sepsala několik základních pravidel, kterými byste se měli řídit a pod nimi najdete tipy na produkty. Stačí kliknout na tučně zvýrazněný text a ten vás hned odkáže na konkrétní stránku s produktem.

1. materiál roušky
- To nejlepší po čem můžete sáhnout, je 100% bavlna nebo, pokud chcete ještě o level výš, hedvábí (koupíte například na Cultbeauty od značky Slip). 

2. správné používání
- Bavlněnou masku po použití nezapomeňte správně vyprat. Jestli ji dáváte do pračky, používejte pouze jemné prací prostředky bez parfemace a určené pro citlivou pokožku, ideálně pak přírodní. Pokud nosíte klasické modré jednorázové obličejové masky (v těch se bakterie šíří nejrychleji), na konci dne ji vyhoďte. Vždy si dejte pozor ne to, aby vaše pleť přišla do styku s čistou vypranou maskou, nenoste ji volně pohozenou v kabelce, nepokládejte ji na špinavé povrchy (stůl v restauraci, sedačku v autě, botník,..). Maska by vám také měla dobře sedět protože jinak si jejím neustálým upravováním pleť podráždíte ještě víc. A ještě jeden tip, kamarád k nám dováží super sterilizátory a na TENHLE cestovní jsem vám domluvila 20 % slevu s kódem Veronika. Použít ho můžete na roušku, telefon, klíče, klávesnici, štětce na makeup..

3. omezit stres
- Chápu, tomuto bodu doba zrovna nepřeje (plus masmédia šířící pouze strach a paniku), ale stres oslabuje imunitní systém, což může vést ke spoustě jiných onemocnění a mimo jiné právě i k zánětům a akné. Najděte si tedy proto aktivitu/y, při které se dokážete uvolnit, ze kterých máte radost a dělají vám dobře. Self-care a duševní zdraví je teď důležitější než kdy jindy! Já nedám dopustit na posezení s kamarádkami, dlouhé procházky a výlety do přírody, horkou vanu, ranní meditaci, čtení knih a cvičení.

4. jídelníček
- Zaměřit se na vyvážený a zdravý jídelníček pro pleť také může udělat zázraky a o našem zdraví ani nemluvě! Já se přiznávám, že poslední dobou jsem měla chuť na "junk food" více než obvykle a taky jsem si ho dopřávala, ale tomu už je konec a jsem namotivovaná zase se začít soustředit na stravu plnou živin a vitamínů, která zároveň posiluje imunitní systém. Skvělým startem je například dělat si každé ráno čerstvé ovocné a zeleninové šťávy a v jídelníčku se pak zaměřte na zelené potraviny (špenát, polníček, celer,..), ořechy, avokádo, ryby, semínka bohatá na zinek (konopná, slunečnicová), batáty, vajíčka, sezónní zeleninu,..

5. ochranná bariéra
- Záněty na obličeji pod rouškou vznikají v důsledku podráždění pleti v místech, kde se rouška tře o pleť. Proto jedním ze způsobů jak jim aspoň částečně předejít může být vytvoření ochranné vrstvy mezi rouškou a pletí. Toho můžete docílit používáním hutnějších krémů a balzámů, což pleť ocení i kvůli chladnějšímu počasí.

6. zklidnění pleti
- Jak jsem psala, rouška pleť dráždí a proto je důležité zaměřit se hlavně na její zklidnění a výživu. Skvělými pomocníky v tomto jsou masky a produkty obsahující probiotika, niacinamid, BHA (kyselina salycilová), kyselinu azelaovou, přírodní oleje, kyselinu hyaluronovou,..

7. "back to basics"
- Retinol, vitamín C, ingredience, které naše pleť miluje, ale v době, kdy je podrážděná, mohou napáchat víc škody než užitku. Co se týká tváří a brady, nepřehánějte to tedy s přílišnou exfoliací a omezte i používání silných látek jako je například právě retinol. To by mohlo totiž vést k ještě většímu podráždění pleti a její následné přecitlivělosti. Zaměřte se hlavně na základní produkty, po příchodu domů se důkladně odličte (double cleanse) a pozornost věnujte především hydrataci. Vyhýbejte se v produktech také chemické látce zvané SLS (a to ideálně v průběhu celého roku), která z pleti smývá ochrannou vrstvu a vysušuje.

8. Make-up
- Pokud vyloženě netrváte na nošení makeupu, vyměňte ho za produkty s lehčí a pečující strukturou jako jsou BB a CC krémy nebo tónované hydratační krémy. Jestli se makeupu nechcete vzdát, pak volte ideálně minerální a v co nejmenším množství. Oleje obsažené v makeupu v kombinaci s "uzavřením" pod maskou totiž mohou napáchat dost velké škody nejen s ucpáváním pórů.

9. SPF
- I když většina našeho obličeje je zakryta, nezapomínejte každý den na SPF produkt. Před sluncem je potřeba pleť chránit celoročně!

10. rty
- První část obličeje, která se masky dotkne, proto nezapomínejme ani na ně. Já jsem si oblíbila peelingy na rty, které je zbaví suchých šupinek a vždy před nanesením rtěnky dávám hydratační balzám.

11. ruce
- Nedá mi to nezmínit i je. Antibakteriální gely obsahující alkohol a neustálé mytí rukou je vysušuje, proto je potřeba pečovat i o ně. Krémy na ruce mají malá praktická balení, takže s sebou vždy v kabelce nějaký noste a aspoň jednou-dvakrát za den dopřejte rukám potřebnou hydrataci.


Produkty:

masky

krémy

séra:

rty:

ruce:

SPF:

BB krém:

Odličování:

SHARE:

1 komentář

  1. Super tipy, moc dekuju! Moje plet strašně trpí rouškami a myslím si, ze s tim ma problémy snad kazdy...
    Sandra / http://shineoffashion.com

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za každý komentář!

Blogger Template Created by pipdig