czech lifestyle blog

úterý 31. května 2022

Jediný článek o SPF, který potřebujete

 
Krásný den! SPF a celkově sluneční ochrana je myslím téma, které stojí za opakování každé léto, takže ani letos se mu u mě na blogu nevyhnete. Do dnešního článku ve spolupráci s  Notino  jsem sepsala vše, co byste měli vědět o ochraně před sluncem. 

Na úvod vám musím říct, že bohužel nic takového jako zdravé opálení neexistuje a je potřeba na to myslet. Opálení je výsledkem toho, že se naše kůže brání před účinky UV záření. Pigment melanin se začne hromadit nad jádry buněk naší kůže, aby vytvořil takovou stříšku a chránil je před UV, které způsobuje mutace jako je například rakovina kůže.

A protože opakování je matka moudrosti, zde je pár důležitých bodů a faktů:

1. Existují dva typy UV paprsků. Prvním z nich je UVA, který ničí pleťové buňky na hlubší úrovni, což způsobuje její předčasné stárnutí  a co je hodně důležité vědět, působí na pleť i když slunce zrovna nesvítí (je pod mrakem), 365 dní v roce. Druhým typem je UVB, který ničí vrchní vrstvu a způsobuje popálení pleti. Oba typy pak také samozřejmě mohou způsobovat mnohem závažnější zdravotní problémy, jako je rakovina kůže. Lehce si je zapamatujete podle A jako aging a B jako burning. Při vybírání opalovacího krému se tedy doporučuju zaměřit na to, zda chrání proti oběma typům. Nejčastěji to poznáte podle nápisu "broad spectrum".

2. SPF by mělo být ideálně v rozmezí 30-50

3. Nespoléhejte pouze na SPF obsažené v makeupu/BB/CC krému. Aby vás dostatečně ochránilo před sluncem, bylo by potřeba aplikovat produktu přibližně dvě čajové lžičky. Asi si všichni dovedeme představit jak by to vypadalo na pleti.

4. Na obličej vždy používejte krém s vyšším faktorem a pokud možno obličej mějte vždy ve stínu. Chraňte se brýlemi a pokrývkou hlavy.

5. Opalovací krémy z minulého roku už vám neposkytnou dostatečnou ochranu a patří do koše. Snažte se tedy krém vždy vypotřebovat v dané sozóně.

6. Čísla za SPF, víte, co vlastně doopravdy znamenají? A víte, že mezi SPF 30 a SPF 50 je skoro nulový rozdíl? Ale zpět k těm číslům, úplně nejjednodušeji, čím vyšší číslo, tím delší dobu jste chráněni před sluncem (jak si mnoho lidí myslí, neznamená to, že s SPF 50 se neopálíte). Pokud si vezmete kolik minut přibližně trvá, než se spálíte na slunci bez jakékoliv ochrany - dejme tomu 10 minut a to vynásobíte faktorem, který použijete, např. SPF 30, znamená to, že jste chráněni po dobu 300 minut a pak byste měli krém aplikovat znovu.

7. Ideální doba po které byste měli SPF znovu aplikovat je 2 hodiny. Na tvář můžete použít SPF ve spreji (mé oblíbené je os La Roche-Posay a Vichy), nebo v pudru.

8. Nezapomínejte ani na ochranu rtů, na kterých je kůže velmi jemná a citlivá. Balzámy na rty s SPF vám zaručí potřebnou ochranu i hydrataci.

9. Pokud plavky nejsou z materiálu s UV ochranou, namažte se i pod nimi.

10. Laicky je správné množství opalovacího krému - pořádné. Žádné ťup sem ťup tam. S krémem nešetřete, pravidelně reaplikujte a nezapomínejte na místa jako jsou uši, nárty, chodidla. Většina krémů už je voděodolná, ale já stejně doporučuji aspoň trochu se po tom co z vody vylezete znovu natřít.

11. Opalovací krémy dělíme na minerální, chemické a smíšené. Oba typy pohlcují UV záření a mění je na zanedbatelné množství tepla. Minerální filtry jsou stabilnější, fungují okamžitě po namazání a je u nich menší riziko vzniku sluneční alergie. Je ale zcela na vás, které vám vyhovují více. 



A teď k tipům na jednotlivé produkty. Krém s SPF používám vždy ráno jako poslední krok v mé každodenní skincare rutině. Velmi často ho pak používám zároveň jako hydratační krém, jelikož skoro každý pleťový krém s SPF už je  složením na takové úrovni, že ho lehce zastoupí.

Co se týká produktů na tělo, tady jsem už pár let věrná značce Vichy, která mi moc vyhovuje. Ochranné mléko capital Soleil Solar Eco-Designed Milk s SPF 50+ je lehké mléko, které se snadno roztírá a vstřebává, nezanechává mastný film. Chrání před UVA i UVB zářením, je voděodolný a pokožku zároveň hydratuje. Velké plus je i fakt, že obal je vyrobený z recyklovaných materiálů. 

Druhým a mým absolutním favoritem je Vichy Capital Soleil ochranný sprej s betakarotenem SPF 30+ (dostupný je i ve variantě SPF 50+). Super lehký sprej na bázi vody, který pokožku krásně osvěží, hydratuje, nezanechává mastný film, snadno se aplikuje, je voděodolný, jemně příjemně voní, pokožka je po něm krásně jemná a chráněná před UVA i UVB.

Jak už jsem psala, k reaplikaci SPF na obličej moc ráda používám SPF ve spreji. Můj oblíbený je Anthelios osvěžující sprej na obličej proti lesku pleti SPF 50který považuju za nejlepší letní vychytávku. Jestli také máte rádi různé termální vody ve spreji a mastnější pleť, tak si tenhle produkt zamilujete. Má perfektní velikost, takže se vejde do každé kabelky a já ho s sebou nosím v létě všude s sebou. Osvěžuje, chrání před slunečním zářením, neponičí makeup, rychle se vstřebává a je vhodný pro  všechny typy pleti.

Na rty se mi osvědčila Avéne Sun Sensitive tyčinka na rty SPF 50+ . Nezanechává na rtech bílý film, je navržena tak, aby byly rty chráněné před UVA i UVB zářením a zároveň o ně pečuje. Díky stabilnímu UV filtru chrání rty i při kontaktu s vodou či potem.

Další mé oblíbené produkty s SPF, které doporučuju omrknout, jsou korejské Cosrx a Missha.


Článek vznikl ve spolupráci s eshopem Notino.cz, ale věřím, že víte, že mé názory nejsou na prodej a nikdy bych nedoporučila svým čtenářům něco, čemu stoprocentně nevěřím a s čím nejsem spokojená. 

SHARE:

1 komentář

  1. Já teď vyzkoušela jeden super korejskej a jsem nadšená. Ono to totiž není hutný, ale takový mazlavý a nenechává to bílej povlak. A navíc to nesmrdí :D.

    Jinak já jsem v tý reaplikaci úplně marná, namažu se ráno pod make-up a pak už si obličej nijak neupravuji. Ale měla bych. Jenže já jsem líná a ještě zapomínám :D.

    MOJE PRVNÍ KOREJSKÁ KOSMETIKA 🎁 (FIRST IMPRESSION&JAK OBJEDNAT&NEPLATIT CLO) | STYLEVANA

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za každý komentář!

Blogger Template Created by pipdig