czech lifestyle blog

čtvrtek 28. března 2019

Act beautiful

Actbeautiful

Krásný den! Dnešní článek vznikl ve spolupráci s kosmetickou značkou Yves Rocher, která letos slaví již 60. narozeniny. K této příležitosti přišli s limitovanou kolekcí produktů La Gacilly, ta obsahuje krém na ruce, krém na tělo a kit obsahující tři miniaturky, které jsou perfektní na cesty! Dnešní článek bude trochu delší, tak si udělejte třeba hrnek kafe nebo čaje a jdeme na to! Nejprve bych vám ráda příblížila pár závazků značky YR vůči přírodě a životnímu prostředí. Podle mě je totiž úžasné, že tak velkým značkám není budoucnost naší krásné planety lhostejná a neustále se snaží přicházet s inovacemi, které šetří životní přírodu a naše zdraví. Pak bych se ráda podělila o několik mých tipů, jak se snažím "žít zeleněji" já a budu moc ráda, když mi i vy do komentářů napíšete, zda a jak se o životní prostředí staráte.  

4

Yves Rocher závazky
Při příležitosti oslav 60. narozenin značky vznikly krásné brožurky, které obsahují 60 závazků, kterých se značka snaží držet. Od boje proti znečišťování planety plastovým odpadem, přes podporu žen věnujících se ekologickým aktivitám, po neustále vylepšování složení výrobků, aby byly stále "zelenější" a zároveň účinné. Já bych vám je nejradši vypsala všechny, protože opravdu po přečtení  jsem byla až pyšná, jak si značka uvědomuje svou velikost a možnost něco v tomto průmyslu změnit. Ale to by bylo čtení opravdu na dlouho, proto zde je výběr těch, které mne oslovily nejvíc.

1. Zbavování se nežádoucích prvků
1100 ingrediencí z celkového počtu 1400 je přírodního původu, postupné vyloučení minerálních olejů a vosků, zcela vyřazeny už byly například z krémů na obličej a oplachových produktů. Od roku 2010 šampony neobsahují žádné silikony a planetě se tak lépe dýchá. Cílem je také ukončit používání kapalných plastů (=polymerů) ve všech produktech do roku 2020. V roce 1989 značka definitivně skončila s testováním na zvířatech.

2. Ekoobaly
Všechny obaly značka hodnotí z pohledu jejich ekologičnosti, neustále se tedy snaží snižovat spotřebu surovin pocházejících z neobnovitelných zdrojů a upřednostňují recyklovatelné materiály. Již od roku 2006 (!!) také přestali v prodejnách používat plastové tašky. Výrobky jsou koncentrovanější, díky čemuž jsou schopni snížit hmostnost obalů a na jejich výrobu je používán recyklovaný plast. Krémy na obličej pak koupíte ve skleněných kelímcích, které lze recyklovat stále dokola. A poslední bod mě baví moc, jde o konec přibalových letáků. Informace o produktu tak jsou natištěné přímo na vnitřní straně krabičky.

3. Respekt k živým organismům
V produktech nenajdete žádné výtažky z rostlin zapsaných na tzv. Červeném seznamu ohrožených druhů a stejně tak žádné geneticky modifikované organismy. Yves Rocher si je dobře vědomo důležitosti včel a proto kolem jejich polí v La Gacilly je v současnosti umístěno 250 včelích úlů. Pole jsou také kompletně obdělávána v režimu ekologického zemědělství a mezi jejich hvězdy patří heřmánek, chrpa, měsíček, arnika nebo sléz. Za zmínku také určitě stojí, že 100% elektrické energie v továrnách YR pochází z obnovitelných zdrojů.

4. Nadace Yves Rocher
Nadace si za hlavní cíl stanovila dosáhnout počtu 100 milionů vysazených stromů do roku 2020, na čemž se podílejí sami zákazníci a to zakoupením produktů označených speciálním symbolem. 1 produkt se pak rovná 1 zasazený strom (ve spolupráci s 30 nevládními organizacemi vysadili během posledních let již 70 milionů stromů) a letos se sázení budu také účastnit a už se nemůžu dočkat! Nadace také podporuje ženy, které se věnují ochraně životního prostředí a povzbuzuje je v jejich činnosti. A pokud mají ve skladech nadbytečné zboží, jejich partnerská organizace ho přerozdělí charitám ve Francii.


2

A teď k tomu, jak se snažím být k naší nádherné planetě být šetrnější a nápomocná já. Budu moc ráda, pokud se třeba i jen jedním bodem inspirujete!

1. Třídím a věřím, že to je samozřejmost u každého z nás.
2. Používám převážně přírodní kosmetiku. Dekorativní i pečující.
3. Pořídila jsem si tenhle reusable Keepcup na kafe s sebou a ušetřím tak planetu spousty jednorázových kelímků.
4. Doma používám ekologické prostředky na úklid. Nejčastěji objednávám z eshopu Econea, kde mají výborný výběr.
5. Omezila jsem nákupy nového oblečení. Vždy si rozmyslím, zda dané kousky unosím několik sezón a sahám více po kvalitnějších a ekologičtějších materiálech.
6. Omezila jsem konzumaci masa a mléčných výrobků.
7. V podnicích se snažím odmítat brčka (v baru mě ne vždy poslechnou) a doma používám buď nerezová, skleněná, nebo bambusová.
8. Přes den a na cvičení si s sebou nosím reusable láhev na vodu a nemusím si tak kupovat žádné petlahve.
9. Ovoce a zeleninu místo do igelitových pytlíků dávám do frusacku (a ťukám si na čelo když vidím někoho cpát banány do igeliťáku). Nákup pak buď rovnou do kabelky nebo do plátěné tašky.
10. Ráda nakupuji lokální potraviny na farmářských trzích a chtěla bych začít i v bezobalových obchodech, které se už i u nás začínají objevovat.
11. Když už jsem u té lokálnosti, ráda podporuji české (a slovenské) firmy ať už jde třeba o jídlo nebo kosmetiku. Je z čeho vybírat!
12. Používám vatové tyčinky do uší vyrobené z bavlny a bambusu (a tuhle fotku znáte?) a pratelné odličovací tamponky z biobavlny a bambusu.

Uff, to je vše, co mne zrovna napadá a ještě připojím větu, kterou si zapamatujte a pamatujte, že KAŽDÝ malý krok a změna se počítá!

"We dont need a handful of people doing zero waste perfectly. We need millions of people doing it imperfectly."

5
3
6

SHARE:

8 komentářů

  1. Nádherné fotky :)skoro ve všem bodech s tebou souhlasím, akorát zeleninu, sezóní ovoce a vejce máme svoje domácí. Odmala jsem zvyklá sázet zeleninu :)bohužel s plastovými pytlíky je velký problém. Pokud je v obchodech nabízejí, tak si lidi banány do pytlíku budou bez přemýšlení dávat pořád...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty domácí potraviny závidím, i když musím pochválit prarodiče, také nás ze zahrádky docela zásobují :) Souhlasím, snad brzy přijde změna!

      Vymazat
  2. Super článek :). Já přímo nesnáším, když má někdo tendence si balit banány do sáčku! A když jsem ještě měla brigádu za pokladnou, tak jsem viděla dokonce, do kolika sáčků jsou lidi schopni dát brambory nebo třeba mouky, cukry atp. jen, aby se jim ten sáček neroztrhl, to mě dostávalo! Já jsem si z econey objednala pytlíky, abych se používání jednorázových sáčků postupně zbavila úplně. Také nahrazuji domácí přípravky za eko a cítím se doma mnohem líp :). Oblečení nakupuji převážně v secondhandu a pak, když mě nebaví, je daruji. Nejím maso už několik let a mám silnou intoleranci na laktózu, takže mléčné výrobky jím jen velmi zřídka, stejně mi více chutnají rostlinná mléka či jogurty. To, že třídíme, snad nemusím ani zmiňovat, to je pro mě základ. Postupně se snažím vždy v nějaké sféře být více eko, ale kdybych to udělala razantně, tak to pro mě není moc udržitelné. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za tak krásný komentář, jsi šikovná co vše pro planetu děláš, víc takových :)!

      Vymazat
  3. super mala by som sa tebou inšpirovať a začať robiť pre našu planétu niečo viac :)

    WHEN PIGS FLY

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každá malá změna se počítá, tak s chutí do toho :)

      Vymazat

Moc děkuji za každý komentář!

Blogger Template Created by pipdig