czech lifestyle blog

pondělí 27. února 2023

Péče o suché ruce

 

Krásný den! Dnes mám pro vás článek plný tipů, jak vyzrát na suché ruce a co vše na tento stav může mít vliv. No a samozřejmě vám ukážu i mé oblíbené produkty.

Když je naše kůže suchá, většinou jsou právě ruce prvním místem na těle kde se to projeví. Zároveň jsou také samozřejmě denně vystaveny spoustě faktorům, které na jejich stav mají velký vliv. Mluvím například o častém mytí, používání vysušující dezinfekce nebo třeba změnám teplot a chladnému počasí což pak vede právě k vysušování a narušení ochranné kožní bariéry .  Ale není proč si zoufat, i když suchá kůže může být nepříjemná, svědící a otravná, dá se to velmi rychle řešit. 


Příčiny suchých rukou:

1. Stárnutí

Víme to všichni, vlivem stárnutí naše pokožka přichází o kolagen, elastin a kyselinu hyaluronovou, které udržují naši pokožku pevnou a silnou. Se ztrátou těchto látek pak trpí právě kožní bariéra, která už nedokáže tak dobře udržovat v pleti vláhu a pleť se stává sušší. Tělo také s věkem přestává produkovat tolik oleje, což vede k prasklinám a vráskám. Z těchto důvodů je hydratace nejdůležitějším krokem péče.

2. Počasí

Určitě jste si všimli, že v zimě je pokožka v mnohem horším stavu než během teplých měsíců. Studené suché počasí a změny teplot mezi interiérem a exteriérem dávají kožní bariéře obrovsky zabrat, myslete tedy vždy venku na nošení rukavic, čímž pokožce velmi ulevíte a předejdete nejen zmrzlým prstům, ale hlavně jejímu narušení.

3. Umývání rukou

Hygiena je samozřejmě "must" a určitě vás nebudu nabádat k jejímu zanedbávání, ale je pár změn, které můžete zavést a uvidíte na pokožce rozdíl. Velkou chybou je mytí rukou příliš horkou vodou, ta má totiž schopnost pokožku zbavit olejů a lipidů, což opět vede k narušení bariéry, suchosti, svědění, praskání. 

4. Mýdla a dezinfekce

A rovnou navážu, poslední dva roky spoustu z nás naučily fanaticky používat dezinfekce na ruce. Ty ale bohužel obsahují obrovské množství alkoholu, který je silně vysušuje a nezabíjí pouze ty špatné bakterie, ale i ty dobré a pro pokožku potřebné.  Pokud se bez jejich používání neobejdete, naučte se aspoň vždy po ní použít i krém na ruce. K umývání rukou volte také šetrnější výživná mýdla.

Co s tím?

1. Hydratace, hydratace, hydratace

První a nejdůležitější krok. Je naprosto esenciální často hydratovat naši pokožku a pomáhat ji tak s obnovou mikrobiomu, lipidové bariéry a potřebných  zdravých bakterií. Obzvlášť důležité je to právě po mytí rukou, po vaně nebo sprše. Pokožka v tu dobu hydrataci okamžitě vsákne a dobrý krém vláhu uzamkne v pleti a pomůže předcházet její ztrátě. 

2. Správná hygiena

Umývejte si ruce vodou v pokojové teplotě, aplikujte krém hned po utření rukou do ručníku (ideálně do dvou minut), používejte zklidňující a hydratační mýdlo na ruce po kterém nebudete mít pocit vysušení a pnutí. Ideálně se vyhýbejte látce sodium lauryl sulfate (SLS). 

3. Ochrana

Chraňte si ruce rukavicemi a to nemluvím jen o těch na ven, kdy je zima, ale i o těch na domácí práce jako je například mytí nádobí. Produkty používané v kuchyni nebo při úklidů obsahují velké množství potencionálních alergenů, které mohou vést k popraskané a podrážděné kůži. 

4. SPF

Stejně jako si denně chrání pleť na obličeji používáním SPF krému, tak doporučuji mazat si ho i na hřbety rukou. Předejdete tak vzniku pigmentových skvrn a vrásek a poškození z UV lamp využívaných k zapékání gelových laků během manikúry. 

PRODUKTY

Kdo mě zná, tak moc dobře ví že už sebe vždy nosím krém na ruce. V každé kabelce mám minimálně jeden plus jeden v autě. Vyzkoušela jsem jich už snad desítky a mám pro vás tak tipy na ty nejlepší. Best of the best je za mě aktuálně tenhle Garnier Hand Superfood , ze kterého je unešený i přítel a když už si chlap dobrovolně maže ruce, tak to je co říct. Krém se hned vstřebává, nelepí a ruce jsou po něm okamžitě na dlouhou dobu jemné, hydratované a vyživené. Dále jsem si hodně oblíbila Neutrogena Fast Absorbing krém se super praktickou pumpičkou. Mám ho postavený na nočním stolku a nikdy ho tak nezapomenu před spaním použít. 

A můj nejnovější objev? Maska na ruce. Vybírat můžete z více typů, já jsem sáhla i po té v krémové podobě i po té ve formě rukavic, které necháte delší dobu působit (možná znáte tuto masku v podobě na chodidla). Lavera Good Night revitalizační krém a maska na ruce je dva v jednom s bambuckým máslem dokonale hydratuje, regeneruje a zabraňuje vysychání pokožky. The Saem Pure Natural Hand Treatment hydratační maska na ruce zase obsahuje takové pecky jako kokos, niacinamid, bambucké máslo a růžový extrakt. Tato korejská maska vám vykouzlí hladké, hydratované a vyživené ruce doslova během pár minut.




Článek vznikl ve spolupráci s eshopem Notino.cz, ale věřím, že víte, že mé názory nejsou na prodej a nikdy bych nedoporučila svým čtenářům něco, čemu stoprocentně nevěřím a s čím nejsem spokojená. 

SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Moc děkuji za každý komentář!

Blogger Template Created by pipdig