czech lifestyle blog

neděle 17. ledna 2021

Best of 2020 / skincare


Krásný den! Během uplynulého roku jsem vyzkoušela opět velké množství kosmetických produktů a proto vám i letos přináším výběr těch za mě nejlepších! Některé se udržely i z minulého roku a staly se stálicemi v mé koupelně, ale je zde i spoustu nových objevů. Produkty jsem seřadila podle toho v jakém pořadí je používám, ať je to přehlednější a v následujících dnech ještě sepíšu mé oblíbence ze sekce makeup a pak tělové a vlasové produkty. Tak jdeme na to?

Odličovací balzám

První krok ve večerní péči o pleť a tady mám tři favority. Prvním z nich je Jemný čistící olejový balzám Mádara, který si zamilovala každá kamarádka, které jsem ho doporučila a vůbec se není čemu divit, já sama už mám několikáté balení. Balzám krásně voní, dokonale rozpustí veškeré nečistoty na pleti, je super na cesty, lehce se smývá a nemluvě o tom, že se třpytí! Kdybych měla vybrat jen jeden produkt roku 2020, byl by to on.

Druhým je kultovní Hloubkově čistící balzám Emma Hardie . V porovnání s Mádarou je o poznání dražší, ale balení mi vydrží delší dobu a stačí ho opravdu malé množství. V balení navíc najdete špachtli na nabírání produktu a malý bavlněný ručníček, který je k jeho smývání perfektní, zároveň totiž lehce pleť exfoliujete. Balzám voní jako luxusní spa a na mě má odličování se jím úplně relaxační účinek. Balzám po vmasírování do pleti nechám ještě chvíli působit a tím zajistím rozpuštění opravdu všech nečistot držících se na pleti. Na cesty vám ale moc kvůli své velikosti vyhovovat nebude.

A třetím je Oskia renaissance čistící gel. Má neskutečně příjemnou strukturu a obsahuje obrovské množství těch nejlepší ingrediencí, jaké si pleť vůbec může přát. Vitamín C ji rozjasňuje, vitamin A napravuje škody napáchané slunečním zářením, lactobacillus čistí póry do hloubky, MSM vyhlazuje a zjemňuje,.. pleť si zkrátka po jeho použití vrní blahem.

Čistící gel / pěna / mléko

Druhý a nesmírně důležitý krok v čištění pleti a jejím večerním odlíčení / ranním čištění. Večer po olejovém balzámu sahám po čistícím gelu nebo pěně a ráno, kdy pleti stačí něco jemnějšího, sahám po odličovacím mléku. Favoritů mám spoustu.

Avéne cleanance hydra zklidňující čistící krém je rozhodně můj nejnejneoblíbenější produkt na čištění pleti. Je určený především na pleť vysušenou a podrážděnou léčbou akné, ale i přestože to má pleť není, neskutečně mi vyhovuje. Je tedy vhodný pro každý typ pleti a ta je po jeho použití krásně jemná, zbavená nečistot, hydratovaná, zklidněná a vyživená. Žádný pocit pnutí nebo vysušení. Kdyby prodávali i litrové balení, běžím pro něj.

Při ranním čištění pleti, které samozřejmě nemusí být tak důkladné jako to večerní, protože na ní nemáte makeup ani SPF, stačí lehké mlíčko nebo pěna. Mé oblíbené je Pleťové čistící mléko Likami, které u nás koupíte v Biosophy. Tohle jemné mléko je určené pro všechny typy pleti, jde o čistě přírodní produkt v krásné lahvičce z černého skla. Obsahuje například aloe vera a makadamiový olej, které se postarají o to, že pleť je po něm krásně jemná ,vyživená, zbavená všech nečistot a připravená na další péči. 

A třetím produktem, který sice nepoužívám tak dlouho, ale hned jsem si ho oblíbila, je Gallinée probiotická čistící pěna na pleť. Její používání střídám jak na noc, tak na den a jsem z ní nadšená! Obecně se pěny nedoporučují na suchou pleť, ale u téhle se nemusíte ničeho bát, ve složení totiž mýdlo ani alkohol nenajdete. Na pleti ale i přesto vytvoří krásně jemnou pěnu a díky obsahu kyseliny mléčné a prebiotik doslova posiluje ochranný ekosystém pokožky a stará se o její zdraví. Samozřejmě také odstraňuje nečistoty usazené na pleti a zanechává ji hebkou, zářící a respektuje její přirozené pH.

Oční krém

Oční krém nanášejte jako první produkt po vyčištění pleti a to ráno i večer. Oční krémy fungují spíše jako prevence proti vráskám v jemném prostředí očí, které je potřeba správně hydratovat. Takže vybírejte ty se správnými ingediencemi, ideálně kyselinou hyaluronovou a vitamínem C. Vyhýbejte se krémům obsahující parfemaci, ty by mohly pleť akorát podráždit. Pak už záleží jen na vás, jaké značce dáváte přednost.

Yves Rocher Roll-on proti kruhům a váčkům pod očima. Na něm zbožňuju jeho aplikátor, který se skládá ze tří kovových kuliček, které příjemně chladí a gelová struktura krému se příjemně a lehce roztírá.

Dalším oblíbencem je Loreal Paris Hyalurom specialist. Krém obsahuje dva typy kyseliny hyaluronové, díky které si pleť udržuje správnou úroveň hydratace.

Třetím oblíbeným je pak La Roche-Posay pure vitamin C10 oční protivráskový krém pro citlivou pleť. LRP patří už delší dobu mezi značky, které mám moc ráda. Krém obsahuje vitamín C, který stimuluje tvorbu kolagenu a oční okolí se zpevňuje. Má lehké gelové složení a pleť je po jeho aplikaci krásně jemná, rozjasněná a časem se sjednocuje její tón.

Toner / Tonikum

Důležitá součást pečující rutiny. Toner hydratuje, vyrovnává v pleti pH a připravuje ji na aplikaci dalších produktů, které se pak mnohem lépe vstřebají. Tonika obsahující AHA nebo BHA kyseliny vždy aplikujte tamponkem. Čistě hydratační tonery pak můžete nanášet dlaněmi, čímž zároveň provádíte i lehkou masáž. 

exfoliační-obsahující jemné kyseliny:

Pixi Glow Tonic toto tonikum patří jednoznačně mezi má nejoblíbenější, obsahuje 5% kyselinu glykolovou, která je naprosto skvělou ingrediencí v péči o pleť. Vyhlazuje vrásky, jizvy po akné, sjednocuje tón pleti, rozpouští nahromaděné nečistoty a odumřelé buňky na povrchu pleti, takže ta je pak krásně projasněná a jemná.

Youth To The People Kombucha exfoliační tonikum další z výborných produktů. Toto tonikum obsahuje koncentrát 8 % kyseliny mléčné s 3 % kyselinou glykolovou, které společně zabraňují ucpávání pleti, opět ji zbavují odumřelých buněk a nečistot. Pleť má krásný glow, zároveň je hydratovaná a na dotek působí mnohem příjemněji. Značka je veganská a má čisté přírodní složení.

hydratační:

Hydratační pleťové tonikum Likami  ultimátní hydratační a osvěžující toner od krásné přírodní značky. Obsahuje aloe vera, řebíček, třezalku, lopuch, šalvěj a pomerančovou květovou vodu. Na pleť má tak nejen hydratační, ale i zklidňující účinek a reguluje tvorbu nadbytečného mazu. Použít ho můžete i k osvěžení pleti během dne, smíchat s oblíbeným hydratačním krémem nebo na unavenou pleť během cest.

Intenzivní tonikum Mádara . Výorné tonikum od mé oblíbené přírodní značky, které pleť osvěžuje, reguluje její pH, meduňkový a heřmánkový extrakt ji zklidňují a hojí nedokonalosti. Obsahuje také kyselinu mléčnou, takže ho na pleť nanášejte bavlněným/vatovým tamponkem. Značku Mádara u nás koupíte v Biooo

Růžová voda Purity Vision je produkt, na který nedám dopustit a používám ho i několikrát denně. Slouží jako pleťová voda na dočištění, jako toner na hydrataci, přes den k osvěžení pleti, perfektní je i na dovolenou u moře ke zklidnění pleti, zkrátka za mě nejlepší všestranný vyživující a hydratační sprejový čistě přírodní produkt. A ta vůně!

Sérum

Séra jsou jednou z nejdůležitějších součástí péče o pleť. Zázračná tekutina v malé lahvičce. Séra obsahují velké koncentrace pečujících ingrediencí. Pokud chcete bojovat s konkrétním problémem vaší pleti, pak jsou pro vás séra nezbytnou součástí kosmetické rutiny. Malé molekuly perfektně pronikají do pórů a aktivní ingredience tak mohou působit hluboko v pleti. Séra jsou lehká, rychle se vstřebávají a zanechávají pleť vyživenou do hloubky. Sérum nanášejte na pleť po jejím vyčištění.

Sérum obsahující kyseliny / bojující proti akné, flíčkům po akné, rozšířeným pórům, černým tečkám)

Pokud máte problematičtější nebo smíšenou pleť, tak si také určitě oblíbíte Niancinamice 10% + Zinc 1% The Ordinary . Niancinamid a zinek jsou klíčové ingredience v péči o problematickou a mastnou pleť. Toto sérum reguluje tvorbu mazu, čistí pleť, nové pupínky se mnohem rychlejí hojí a nové se netvoří tak často.

Alpha arbutin 2% + HA byse měli zařadit do své rutiny jestli vás trápí nejednotný tón pokožky. Alpha arbutin je totiž známý pro svou schopnost zmírňovat projevy hyperpigmentace, zesvětlovat pleť a zbavovat ji tmavých flíčků. Ta je mnohem jasnější, tmavá místa méně výrazná a zároveň díky obsažené kyselině hyaluronové je i hydratovaná.

Lactic Acid 10% + HA. Kyselina mléčná patří mezi další z naprosto skvělých ingrediencí, které by vám neměly uniknout. Je známá především pro své exfoliační schopnosti - rozpouští totiž látky držící pohromadě odumřelé kožní buňky a tím odhaluje jemnější a zdravě vypadající vrstvu pokožky. Redukuje také vrásky a sjednocuje tón pleti.

A ještě musím zmínit vitamín C! Což mi připomíná, sepsat článek o všech mých oblíbených ingrediencích v kosmetice. LRP Pure vitamin C rozjasňující protivráskové sérum s vitamínem C je perfektní na rozzáření pleti, chráněná, vrásky se vám budou vyhýbat a textura bude sjednocená. Vitamín Céčko na pleť každý den a budete koukat jak vaše pleť bude spokojená!

Hydratační sérum / antiaging

Tady je mým jasným favoritem sérum Buffet The Ordinary . Multi-peptidové hydratační sérum, které je vhodné pro všechny typy pleti. Krásně se vstřebává a je skvělým základem pod makeup. Obsahuje výborné hydratační ingredience jako je kyselina hyaluronová a matrixyl, které zároveň bojují proti stárnutí pleti.

Výborné je také La Roche-Posay Hyalu B5 . Jde o intenzivně hydratační sérum obsahující 2 typy kyseliny hyaluronové, vitamin B5 a madecassosid. Sérum navrací pleti vláhu, pružnost a elasticitu, redukuje vrásky a celkově zlepšuje její stav.

A jako poslední musím zmínit Hyaluronové sérum Renovality . Jestli se nemůžete rozhodnout mezi hydratačními séry, pro začátek je tohle skvělou volbou. Obsahuje nízkomolekulární kyselinu hyaluronovou, je příjemné jako základ pod pleťové oleje, regeneruje a hydratuje.

Sprej

Tady mám favorita naprosto jasného. La Roche-Posay Serozinc, uklidňující sprej pro citlivou  a podrážděnou pokožku. Po něm sahám několikrát do týdne, jelikož je perfektní na mou mastnější a smíšenou pleť. Používám ho ráno po nanesení séra a nebo klidně večer před spaním. Sprej díky obsahu zinku reguluje tvorbu kožního mazu a pupínků. Pleť zklidní a krásně osvěží.

Hydratační krém

Hydratační krémy uzavírají vláhu v naší pleti a jsou tak nezbytným krokem každé skincare rutiny, v zimě obzvlášť. Pokud máte mastnější pleť, bude vám stačit hydratační krém neobsahující olej, pokud máte normální až suchou - vybírejte ty s obsahem oleje. Hydratační krém aplikujte vždy po séru/olejovém produktu.

Pokud dáváte přednost lehčím krémům, pak budete spokojení s Weleda Skin food Light verzí jejich kultovního produktu. Velmi rychle se vstřebává, podporuje ochrannou kožní bariéru, chrání pleť před vysušením a díky obsahu heřmánku měsíčku a violky o ni krásně pečuje.

Druhým oblíbencem je Die Nikolai pleťový krém Růžové Nebe. Díky obsahu olejů se hodí na sušší pleť, ale na noc ho používám i já s mastnější. Nádherně voní, má krásné čisté složení, pleť je po něm krásně projasněná, sametově hebká a dokonale "šťavnatá".

A do třetice ještě zmíním jeden krém od Weledy z mé oblíbené mandlové řady. Hydratační krém Weleda Mandle má příjemnou jemnou strukturu, která se do pleti krásně vstřebá během chvilku, krásně voní po mandlích, zklidňuje pleť se sklony k začervenání a nezanechává na ní pocit mastnoty.

SPF

O SPF se snažím na IG zmiňovat často, protože používat KAŽDÝ den v roce krém s ochranným faktorem je to nejlepší co pro svou pleť můžete udělat! 

Můj jednoznačně nejoblíbenější je LRP Cicaplast Baume B5 SPF 50. Krém hodící se hlavně na suchou a citlivou pokožku, ale jelikož mi nevadí když se má pleť více leskne, jsem z něj nadšená. Chrání pleť před slunečními paprsky, před vznikem pigmentových skvrn a zároveň napomáhá redukci těch již existujících. Obsažený panthenol pleť zklidňuje a regeneruje, krém má příjemnou konzistenci a hezky se roztírá.

U LRP ještě zůstanu. Anthelios Ultra SPF 50 patří mezi jeden z nejoblíbenějších krémů mezi dermatology a není divu. Krém se hodí i pro pleť, která je na slunce velmi citlivá. Má praktické balení  s pumpičkou, je voděodolný, nemastný a pleť zároveň hydratuje díky obsahu glycerinu a termální vody.

A objevem roku pro mě byla značka REN, od které jsem zkusila jeden z jejich nejprodávanějších produktů - Clean Screen Mineral SPF 30. Jde o matující ochranný krém s minerálními UV filtry. Značka si zakládá na čistém složení, které je šetrné jak k pokožce tak k životnímu prostředí. Krém se lehce roztírá a vstřebává a na pleť má zmatňující účinek.

Posledním tipem, který oceníte hlavně v létě a na dovolené je invisible osvěžující sprej LRP Anthelios s SPF 5O proti lesku pleti. Lehoučký sprej s vysokým spf je super i pro toho největšího lenocha, kterému se na sluníčku nechce nanášet SPF opakovaně v průběhu dne a můžete ho v klidu přestříkat i přes makeup, se kterým to ani nehne. Pleť je tak chráněná, osvěžená a zmatněná a praktické balení se vejde do (skoro) každé kabelky.

Maska

Masky jsou výbornými extra pomocníky v péči o pleť a boji proti spoustě problémů. Vyčistíte jimi ucpané póry, hydratujete suchou pleť, rozjasníte, předejdete vráskám,.. Naučte se je používat alespoň 1x týdně a slibuju, že za chvilku uvidíte rozdíl. 

Čistící

Dovolte mi představit vám můj holy grail - Salicylic Acid 2% Masque The Ordinary. Maska s obsahem kyseliny salicylové (BHA) a aktivním uhlím jemně exoliuje (=zbavuje odmuřelých buněk a nečistot) pleť, čistí póry a zklidňuje podráždění. Masku používám jednou týdně a pleť je po ní nádherně jemná, rozjasněná, vyčištěná a zklidněná.

A druhý poklad je peeling, který se dá ale myslím také zařadit do téhle kategorie. The Ordinary AHA 30% +BHA 2% Peeling Solution se nechává na pleti působit 10 minut 1x týdně a ručím za to, že z výsledku budete nadšení! Produkt obsahuje mix AHA a BHA kyselin, které se postarají o dokonale vyčištěnou pleť, odstranění všech nečistot, pleť má jemnější strukturu, po čase používání se věřím zlepší i akné, pokud na něj trpíte, pupínky se tvoří méně často,.. Kdybych si měla vybrat jen jeden produkt od TO, pak by to byl určitě tenhle.

Hydratační

Tady mám favoritku Lumene Lahde hydratační obnovující okysličující maska. I když pleť samozřejmě hydratuju denně, aspoň jendou do týdne ji v podobě téhle masky dopřeju extra porci hydratace. Maska má příjemnou chladivou gelovou strukturu, kromě hydratace a dodání minerálů pleť i čistí a zbavuje nečistot. Nechávám ji působit klidně i déle než 10 minut, ideálně například když si dávám vanu a po umytí je pleť krásně hebká a o poznání jasnější a napumpovaná hydratací.

Plátýnková

Můj nejoblíbenější typ masek hlavně na cesty a jako rychlá záchrana pleti. Můžete vybírat ze stovek různých značek a podle toho, co vaše pleť zrovna potřebuje. Navíc stojí pár korun a můžete je používat jak často chcete. Mé oblíbené jsou hlavně ty od Korejských značek, například Korika, Missha, Holika Holika, Mizon,.. objednávám z Notino.

Olej

Asi každý s mastnou pletí si myslel, že oleje nejsou nic pro něj. Jde však o jeden z nejčastějších omylů a pro každý typ pleti existují oleje, ze kterých pleť krásně benefituje. První pravidlo pro nanášení každého oleje je to, že musí přijít na vlhkou a hydratovanou pleť, díky tomu je pleť dokáže vstřebat a ony pomou působit. Zda nanesete jako první olej a až pak hydratační krém nebo naopak je jen na vás, vyzkoušejte si, co vaší pleti vyhovuje lépe. Vybírejte oleje lisované za studena a hlavně prosím nepoužívejte na pleť kokosový, který ucpává póry.

Skvalenový olej Onest je jeden z mých nejoblíbenějších. Bez vůně, super hydratační, lehce se vstřebává bez mastného filmu, posiluje ochrannou bariéru pleti, zvyšuje její elasticitu.

Organic Rose Hip oil The Ordinary. Šípkový olej je velmi účinný olej nabitý vitamíny a výborný je i na problematičtější pleť. Hydratační, čistící, rozjasňující, sjednocující tón pleti.

Pleťový olej rozjasňující hydratace Pravájá. Olej od krásné české značky přírodní kosmetiky. Jde o směs devíti olejů které nádherně oživí a regenerují pleť. Směs má i antibakteriální a antiseptické účinky takže se skvěle hodí i v boji proti akné.

Dr. Feel Good jojobocý olej. Jojobový olej patří mezi další z pokladů. Je vhodný pro všechny typy pleti a speciálně i pro pleť s akné a výborně se hodí i na první krok v double cleanse odličování. Účinně hojí jizvičky a ranky, pleť je zklidněná, pevnější, hydratovaná a zdravější.

Raw opunciový olej Purity Vision vám bude vyhovovat pokud už koukáte více po anti-aging produktech. Jde o vzácný olej, který obsahuje vysoké množství esenciálních mastných kyselin, vitamínu E, minerálů a aminokyselin. Olej se rychle vstřebává, má antioxidační a hydratační vlastnosti a díky tomu předchází stárnutí pleti. Rozjasňuje ji, zlepšuje její pružnost a vypíná vrásky.

Pomůcky

O mých oblíbených pomůckách najdete na blogu celý článek, stačí kliknout SEM.

K článku bych pak ještě doplnila Zoe Ayla Face and body ice roller, který zbožňuju používat na pleť hlavně ráno.

Rty

A ještě pár tipů na péči o rty, které hlavně teď v zimě dostávají docela zabrat. 

Nejen pleť je potřeba chránit před sluncem, ale i citlivou kůži na rtech. Proto mým oblíbeným balzámem je Blistex ultra SPF 5O. Hydratační balzám na rty, který o ně nejenom pečuje, ale také chrání před vnějšími vlivy.

Na opravdu suché a podrážděné rty je pak perfektní také LRP Cicaplast levres, obnovující a ochranný balzám. Okamžitě rtům uleví, pomáhá předcházet vzniku trhlinek, napomáhá k jejich hloubkové obnově a dokonale hydratuje.

Jestli chcete rtům dodat trochu víc fancy péče, pak si zamilujete Laneige lip sleeping mask. Maska obsahující kyselinu hyaluronovou, vitamín C, antioxidanty a výtažky z ovoce vám zajistí že po probuzení budou vaše rty plnější, vláčné a dokonale hebké.

A posledním produktem je Hydratační Cukrový peeling na rty Ecooking Eco. Produkt, který si můžete sice lehko vyrobit doma, ale já s ním ráda cestuju, takže volím tuhle variantu. Masáž rtů peelingem stimuluje jejich prokrvení, zbavuje odumřelých buněk a šupinek a díky obsahu bambuckého másla a vitamínu E je krásně zjemní a vyživí.


SHARE:

4 komentáře

  1. Na tenhle článek jsem se moc těšila. Je tedy pekelně dlouhý, ale to je dobře, pár tipů si ukládám a určitě si produkty pořídím :-) Děkuji Veru!

    OdpovědětVymazat
  2. Veru, děkuji za tak obsáhlý článek. Úplně žasnu nad tolika produkty a hlavně kolik o tom víš! :) Sama se teď snažím udělat si pravidelnou self care a hlavně i denní péči o plěť, tak mi to přijde vhod. Chtěla jsem se tě i zeptat, jestli bys nezačala přidávat více příspěvků o tvém životním stylu - opakovaně se vracím k tvým starším článkům o cvičení, zdravém jídle atd. Jsi pro mě opravdu inspirací a ráda bych u tebe viděla i tento obsah, který mě velice baví! Hezký den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj milá anonymní :) Moc děkuju za krásnou pochvalu! Já se teď po svátcích také ještě pořád vracím do režimu, ale určitě můžu nějaké články na toto téma zkusit vymyslet :) Hodně kdyžtak sdílím na ig z toho co jím a cvičím :)

      krásný den!

      Vymazat

Moc děkuji za každý komentář!

Blogger Template Created by pipdig